Project

Renovatie stuwcomplexen: zo ziet dat eruit

In Amerongen is de eerste vizierschuif vervangen. Dit maakt onderdeel uit van een grootschalige renovatie van drie stuwcomplexen in de Nederrijn en de Lek, waarbij in totaal zes vizierschuiven worden vervangen van de stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein.

In dit filmpje is te zien hoe de oude vizierschuif bij Amerongen wordt verwijderd, gevolgd door plaatsing van de nieuwe schuif.

Video

Tijdens het vervangingsproces werd een tijdelijk keermiddel geplaatst, die de functie van de vizierschuif overnam. Eind augustus wordt dit tijdelijke keermiddel weggehaald en verscheept naar de stuw in Driel, waar in september de tweede schuif wordt vervangen.

Wisselen vizierschuiven

Het wisselen van de vizierschuiven van de stuwen, ieder met een gewicht van 270 ton, een diameter van 48 meter en een hoogte van 9 meter, maakt onderdeel uit van een grootschalige renovatie. De totale renovatie van de drie stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Ook wordt in Amerongen een centraal bedieningsgebouw gerealiseerd van waaruit het de drie stuwcomplexen vanaf 2019 bedient.

Deel dit artikel