Project

Gelderland pilot met hoog vermogen ledarmatuur

Pilot met hoog vermogen led-armatuur Innolumis heeft een hoog vermogen armatuur voor openbare ledverlichting ontwikkeld dat op 56 watt kan branden. Vanwege de hoge lichtintensiteit een uitkomst voor de toepassing van ledverlichting op provinciale wegen. Samen met de provincie Gelderland zijn de eerste Lumis-LED 56 watt armaturen geplaatst.

Gelderland pilot met hoog vermogen ledarmatuur

 

Hogere masten


Tot voor kort was het maximale vermogen voor de ledarmaturen 36 watt. “Hiermee kun je masten plaatsen van 8 meter hoog. Voor brede wegen is dit niet voldoende, omdat led heel gericht schijnt en weinig strooilicht oplevert. Met de nieuwe armaturen kunnen we masten van 12 meter hoog plaatsen, waardoor het bereik van het lichtschijnsel veel groter wordt”, vertelt André Oldenburger, business developer bij Innolumis . “Op provinciale wegen wordt nu nog vaak gebruik gemaakt van de bekende oranje SOX-lampen. De kleurherkenning bij deze verlichting is echter zeer laag. In de hoog-vermogen armatuur worden groene leds gecombineerd met een aantal rode, waardoor goudgroen licht ontstaat. Het licht biedt hierdoor kleurherkenning, en tegelijkertijd activeert het groene licht staafjes in de ogen waardoor je in het donker meer ziet. Vanaf 2010 leveren we deze armaturen ook met wit licht.”


Pilot in Winterswijk


De eerste pilot met de hoogvermogen armatuur is in november van start gegaan. De provincie Gelderland heeft langs de N319 vanaf Winterswijk richting de Duitse grens een 14-tal armaturen geplaatst. Voor de provincie Gelderland maakt de pilot deel uit van het energiezuinig maken van de verlichting in Gelderland. Roberto Ovaa, projectleider bij de provincie: “We hebben het hoog vermogen armatuur geplaatst bij een verbreding in de weg, waar een linksafstrook is aangelegd. Er is ook een fietsoversteekplaats op dit punt, dus we hadden hier voor een optimale veiligheid heldere verlichting nodig. De 56 watt armatuur is voor ons op dit punt een ideale oplossing. Op drukke tijdstippen brandt de armatuur volop, later op de avond en ’s nachts dimmen we de verlichting. Voor het komende jaar hebben we nog 200 hoogvermogen armaturen in de planning.”

Energiebesparing


Veiligheid en energiebesparing zijn de belangrijkste redenen voor de provincie om voor het hoogvermogen armatuur te kiezen. Oldenburger licht toe: “De ledarmaturen besparen meer dan 50 procent energie, wat een veel lagere CO2 uitstoot tot gevolg heeft én een positief effect heeft op de energierekening. Bijkomend voordeel is dat de lamp zeker 20 jaar meegaat, dus nauwelijks onderhoud vergt en niet vervangen hoeft worden. Dubbel duurzaam dus.”

Deel dit artikel