Project

Vrachtvervoer per fiets: gratis proberen in Deventer

Ondernemers in Deventer kunnen vanaf 5 maart een week lang gratis een elektrische vrachtfiets huren. Als ze dit liever uitbesteden, kunnen ze ook een fietskoerier huren. In totaal zijn tien ‘probeerfietsen’ beschikbaar.

De Beter Benutten-regio’s Zwolle-Kampen, Twente en Cleantech Regio willen pakketbezorging per fiets stimuleren. De Slim Reizen Stedendriehoek organiseert daarom deze actie, waarbij ondernemers een week lang gratis een probeerfiets mogen proberen, ter vervanging van gebruik van een vracht- of bestelauto. Als ze uiteindelijk een e-bike aanschaffen, krijgen ze een subsidie van maximaal 1500 euro.


Lees ook: Vrachtfietsactie stimuleert emissievrij bevoorraden

Fietskoerier

“We hebben de actie in Deventer ook uitgebreid met de inzet fietskoeriers”, vertelt Freek Boele van Slim Reizen Stedendriehoek. “Een ondernemer uit regio Deventer bood dat aan en dat vonden wij een goed idee. Dus dat subsidiëren we hier ook.”

Uitrol

Vanaf december stonden de probeerfietsen drie maanden lang in Zwolle gestationeerd. In maart en april is Deventer aan de beurt. In mei en juni volgt Enschede. “Die uitrol was al zo gepland: in elke regio zijn tien probeerfietsen aanwezig”, aldus Boele. De fietskoeriers zijn niet in Zwolle en Enschede beschikbaar, omdat dat een Deventer’ initiatief is.

Subsidie

De probeerfietsen zijn dan wel naar Deventer verhuisd, maar dat betekent niet dat ondernemers uit regio Zwolle geen gebruik meer kunnen maken van de subsidieregeling. Dat geldt ook voor regio Enschede. “De totale actie loopt tot 1 juli 2018, dus de subsidieregelingen ook”, zegt Boele.

Meedoen

Wilt u een vrachtfiets proberen? Op www.vrachtfietsactie.nl kunnen ondernemers een aanvraagformulier invullen om een proefweek aan te vragen. "We hebben nu al drie aanvragen ontvangen, dus tot nu toe loopt het goed", besluit Boele enthousiast. 

Deel dit artikel