Project

Amsterdam tovert Frederiksplein om tot fietsstraat

Op het Frederiksplein in Amsterdam passeren tijdens de spits grote hoeveelheden fietsers en naar verwachting stijgt het tramverkeer er in 2018 ook. Daarom wordt het plein omgebouwd tot fietsstraat, waar auto’s te gast zijn en fietsers veiliger kunnen doorfietsen. De werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2018.

Daarmee wordt het Frederiksplein, in navolging van de Sarphatistraat, opnieuw ingericht. In het ‘Meerjarenplan Fiets 2017 – 2022’ sprak de gemeente Amsterdam de ambitie uit om zich in te zetten voor meer en comfortabel doorfietsen en de binnenring als fietsboulevard in te richten. “Weinig dingen op deze wereld horen zo bij elkaar als Amsterdam en de fiets”, sprak wethouder Pieter Litjens tijdens de presentatie van het plan, in april.

 

Lees ook: Amsterdam ontvouwt meerjarige fietsplannen

Herinrichten

Met de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn, medio 2018, en het nieuwe vervoersplan van de GVB, verwacht de gemeente dat het tramverkeer op het plein aanzienlijk toe zal nemen. Daarom wordt het plein opnieuw ingericht. Die herinrichting wordt gefinancierd vanuit de Investeringsagenda OV.

 

De tramhaltes worden verplaatst en er komt in elke richting een halte bij. Ook worden de halte richting Sarphatistraat en die richting Weteringschans langer gemaakt, waardoor twee trams tegelijk kunnen stoppen. De halte op de kruising Westeinde/Stadhouderskade vervalt, omdat hij dicht bij de halte Westeinde ligt.

Deel dit artikel