Project

Weginspecteurs Rijkswaterstaat met blauw zwaailicht 20% sneller ter plekke

Rijkswaterstaat voerde de afgelopen 24 maanden een proef uit, waarbij een aantal weginspecteurs met blauw zwaailicht en sirene mochten rijden. Het resultaat: ze waren twintig procent sneller ter plekke bij wegincidenten. Daarom wordt Rijkswaterstaat vanaf 1 september aangewezen als officiële hulpverleningsdienst.

De proeven werden uitgevoerd onder 24 weginspecteurs in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen. Zij volgden een speciale opleiding, waardoor ze met blauw zwaailicht en sirene mochten rijden. Voorheen reden alle auto's van Rijkswaterstaat met oranje zwaailicht, zonder sirenes.

Resultaten

Het resultaat van de proef was opvallend: de weginspecteurs met blauw zwaailicht en sirenes waren twintig procent eerder ter plekke bij wegincidenten. De herkenbaarheid en zichtbaarheid verbeterden, waardoor andere weggebruikers ook plaats maken op de weg.

 

Omdat incidenten op deze manier eerder worden veiliggesteld en afgehandeld, verbetert de verkeersveiligheid aanzienlijk. Dat zorgt voor een betere doorstroming en verlaging van de filekosten.

 

Momenteel zijn 55 weginspecteurs opgeleid om met blauw zwaailicht en sirene te mogen rijden. Op termijn worden alle 260 weginspecteurs en 40 Officieren van Dienst hiervoor opgeleid.

Deel dit artikel