Nieuws

Veerdienst rondom Gorinchem volledig elektrisch

De gemeenteraad van Gorinchem heeft groen licht gegeven om 4,2 miljoen euro te investeren voor de aanschaf van twee nieuwe elektrische veerboten. De ponten worden 2020 geleverd is de bedoeling.

De twee veerboten zijn honderd procent emissievrij en worden ingezet op het traject Gorinchem, Werkendam en Hardinxveld. De motoren zijn straks volledig elektrisch in plaats van de huidige dieselmotoren. Dit zorgt voor afname in het CO2-verbruik van zestienhonderd ton. Veerdienst Riveer is blij met het geld van de gemeente. Het bedrijf heeft als uiteindelijk streven dat alle boten binnen de vloot overstappen van een dieselmotor naar een elektrische motor. Riveer is de eerste exploitant die volledig overstapt op een elektrisch aangedreven vloot.

Zicht op het water en de lucht

Het ontwerp van de boten is inmiddels al klaar. Het is ontwikkeld door CoCo Yachts. Het bedrijf staat bekend om de innovatieve manier van ontwerpen. CoCo Yachts neemt deel aan de Innovatiebox, een overheidsregeling die duurzame ontwikkelingen ondersteunt. De catamaran is voorzien van ramen en een glazen dak. Zo kunnen reizigers tijdens de oversteek genieten van zowel water als lucht.

Bouw van de veerboten

De volgende stap is de Europese aanbesteding van de bouw van de veerboot. De gemeente heeft als eis gesteld bij het beschikbaar stellen van de 4,2 miljoen dat de bouwer ook moeten deelnemen in het Ferry Innovation Centre (FIC). Het FIC gaat functioneren als kenniscentrum. Vanuit het FIC worden elektrische veerboten ontwikkeld. Daarnaast worden ook toekomstige ontwikkelingen onderzocht zoals autonoom en semiautonoom varen. Nadat de aanbesteding afgerond is, start de bouw.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven