Nieuws

Brongegevens OV vrij beschikbaar gesteld door NDOV

Vervoerbedrijven en OV-autoriteiten verenigd in de netwerkorganisatie NDOV (Nationale Data Openbaar Vervoer, onderdeel van het CROW) stellen nu landelijk brongegevens van het OV beschikbaar onder een CC0 vrijwaring. Dit betekent dat elke afnemer de data naar eigen inzicht vrij mag (her)gebruiken.

Tot voor kort waren brongegevens slechts beschikbaar voor een specifiek gebied en werden ze alleen vrijgegeven onder bepaalde voorwaarden. Zo mochten de gegevens bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor het verstrekken van reisinformatie. Deze beperkingen zijn door de CC0 vrijwaring opgeheven.

 

Transparantie

Afnemers zijn nu vrij zijn om de brongegevens te kopiëren en te verspreiden, ook als het om commerciële doeleinden gaat zoals het verkopen van analyses. Nico van Paridon, voorzitter van de stuurgroep NDOV: "Dit is goed voor de vervoerssector en past bij het streven van een transparante overheid. We vergroten hiermee de kans op nieuwe innovaties en we hopen dat velen ons voorbeeld zullen volgen."


Voordelen

Brongegevens beschikbaar stellen als open data heeft volgens Paridon meerdere voordelen. Het gebruik van deze open data geeft afnemers de vrijheid om diverse analyses uit te voeren. Hierdoor kunnen nieuwe verbanden en relaties zichtbaar worden. Dit kan leiden tot vernieuwingen in het openbaar vervoer en een aantrekkelijker product voor de reizigers. Het stimuleert app-bouwers om steeds betere apps te maken voor reizigers.


De open data is op internet verkrijgbaar via www.ndovloket.nl en www.9292opendata.org.

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven