Nieuws

Minister Van Nieuwenhuizen voorstander van gedragscode voor dronegebruikers

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is voorstander van een gedragscode voor veilig gebruik van privédrones. De minister komt daarmee terug op Kamervragen van VVD Tweede Kamerlid Remco Dijkstra. De VVD’er stelde de Kamervragen naar aanleiding van een artikel uit het Algemeen Dagblad.

In het artikel klagen verschillende gemeenten over de overlast van zoemende drones. De gemeente Schiermonnikoog is begonnen met een publiekscampagne om dronegebruikers ‘op te voeden’. “We zijn een eiland van rust en stilte, dan heb je weinig trek in dat gezoem van al die dingen”, zegt wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog. De molenaars in Kinderdijk klagen ook over ‘vliegende pottenkijkers’ en in het Nationaal Park De Hoge Veluwe worden er toch filmopnames gemaakt met drones ondanks een filmverbond. 

Samenwerking dronesector en provincie Flevoland

De vereniging voor Luchtvaart en de provincie Flevoland werken nauw samen met de dronesector om tot een gedragscode te komen geldend voor de provincie Flevoland. Wiebe de Jager is dronebestuurder en beheerder van de website Dronewatch. Hij vertelt dat in de gedragscode onder meer komt te staan dat er niet meer boven natuurgebieden gevlogen mag worden en alleen buiten het hoogseizoen. “Als dat werkt in Flevoland, kan het in heel Nederland of zelfs Europa ingaan”, zegt De Jager. 

Op de Kamervraag hoe de minister denkt over een gedragscode voor de sector antwoordt ze als volgt: “In algemene zin ben ik voorstander van een gedragscode. Het laat zien dat de sector verantwoordelijkheid neemt, door zelfregulering.” Minister Van Nieuwenhuizen vindt het een taak van de dronesector, in samenwerking met de provincies, om de gedragsregels over heel Nederland uit te rollen. 

Verscherpt toezicht Kinderdijk

In Kinderdijk wachten ze niet op de resultaten uit Flevoland, daar geldt vanaf begin juni verscherpt toezicht. Politie en gemeentehandhavers kunnen daar hinderlijke filmers op heterdaad pakken. Naar schatting 200 tot 300 drones vliegen er jaarlijks boven de negentien molens. Sinds de start van de extra controles zijn er echter nog geen overtredingen geconstateerd.

Deel dit artikel