Nieuws

Bij de N401 draait een verkeersmeetsysteem op plantenergie

Op de provinciale weg N401 bij Kockengen wordt een bijzondere proef uitgevoerd. Een extra meetpunt langs de weg gaat daar draaien op energie, die is opgewerkt uit bermplanten. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof van provincie Utrecht gaf op 24 mei het startschot voor de proef, die een jaar gaat duren.

Provincie Utrecht heeft de berm langs de N401 beschikbaar gesteld voor deze proef, omdat de provincie graag wil verduurzamen. “Ook sluit het aan op de samenwerking met de markt waarnaar we streven. Uit de proef moet blijken of de energie uit bermplanten een alternatief kan zijn voor de zonnepanelen, waar de meetpunten nu op draaien”, zegt Verbeek-Nijhof.

Nieuwe technologie

Voor deze pilot werkt de provincie samen met HIG Traffic Systems, leverancier van meetpunten. HIG ontwikkelde samen met Plant-e uit Wageningen een proefmeetsysteem, die het mogelijk maakt om elektriciteit te winnen uit levende planten. Plant-e ontwikkelde eerder al een toepassing waarbij energie uit bermplanten werd opgewekt voor provincie Zuid-Holland.

 

                Lees ook: ZH plant wereldprimeur: stroom uit berm N470 (bron: Verkeerskunde)

 

Bekijk hier hoe de techniek werkt:

Verduurzaming

Op de 350 kilometer aan provinciale wegen die Provincie Utrecht beheert, staan 150 meetpunten in de berm langs de weg opgesteld. Elk meetpunt is voorzien van een eigen zonnepaneel, die de energievoorziening regelt. Dat is momenteel de meest duurzame methode van energiewinning, maar de methode met plantenergie moet uitwijzen of verdere verduurzaming haalbaar is.


Het extra meetpunt dat nu geplaatst is, draait niet mee in het bestaande netwerk. Dit extra meetpunt gaat wel verkeersgegevens registreren, zoals aantallen voertuigen en gemiddelde snelheden. Na een jaar proefdraaien, volgt de evaluatie. Bij voldoende resultaat volgt nader onderzoek naar een mogelijke verdere verduurzaming van de provinciale meetpunten.

Deel dit artikel