Nieuws

Ameland introduceert nieuw lichtsysteem

Lichtvervuiling is nog altijd een groot probleem in Nederland. Veel verlichting staat onnodig aan. Om hier aandacht aan te geven is op zaterdag 27 oktober weer de Nacht van de Nacht gehouden. Gemeente Ameland greep deze gelegenheid aan haar nieuwe slimme verlichtingssysteem te introduceren.

Dit verlichtingssysteem garandeert lichtreductie op permanente basis en levert winst op voor het milieu. De nieuwe Philips ledlampen verbruiken jaarlijks ongeveer 80.000 kWh minder elektriciteit. Dit is een besparing van 70 procent ten opzichte van de oude verlichting.


Met het nieuwe verlichtingssysteem zijn alle lichtpunten in de openbare ruimte (923 in totaal) met elkaar verbonden en kunnen tevens individueel bediend worden. Op deze manier kan de verlichting op bepaalde momenten of op bepaalde locaties gedimd worden. Er zijn echter punten op het eiland, zoals de vuurtoren en de veerdienst, die altijd verlicht moeten blijven.


Nachtelijk kunstlicht kan de natuur in de war brengen. Zo raken trekvogels uit koers en worden nachtdieren ontregeld. Buiten de bebouwde kom is de nieuwe verlichting groenblauw van kleur. Dankzij dit type licht worden de vogels minder gestoord. Binnen de bebouwde kom heeft de verlichting een warmwitte kleur. Door de gerichte armaturen geeft het systeem minder licht naar boven af. Hierdoor is er minder vervuiling door licht. 


Maurits Groen, ambassadeur van Nacht van de Nacht, vindt het nieuwe systeem een prachtige stap voorwaarts bij het verduurzamen van de maatschappij: "Energie is een wereldprobleem, en verlichting zorgt voor 20% van ons energieverbruik. Verduurzaming is dus hard nodig." 


Zo pakt Ameland haar verlichtingsplan aan: 

 

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven