Nieuws

Fietsen naar werk maakt gelukkiger

Fietsen naar werk maakt gelukkiger, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Auckland.

Onderzoekers van de universiteit van Auckland (Nieuw Zeeland) legen onderzoek over fietsbeleving naast elkaar. Gecombineerd met interviews met fietsers vonden de onderzoekers vier aspecten die het geluk van de fietser positief beïnvloeden. 
 
In de eerste plaats bleek de controle over de eigen route en reistijd van belang. Daarna volgen het contact met de buitenwereld en de omgeving. Zon en wind dragen bij aan afleiding van minder prettige gedachten. Verder speelt het fysieke trainingsaspect van fietsen mee, gevolgd door het sociale effect van fietsen en de vrijheid die de fietsen hierin ervaart, in tegenstelling tot de auto, waar nagenoeg geen sprake van sociale interactie, en het openbaar vervoer, waar sociale interactie je wordt opgedrongen.
 
De onderzoekers zien in de resultaten van het onderzoek aanleiding om meer de nadruk te leggen op de voordelen van het fietsen van en naar he twerk, bijvoorbeeld door fietsvoorzieningn zo in te richten dat de fietsers meer aandacht kan schenken aan de omgeving en meer kansen aan te bieden voor sociale interactie. 

Bron: CROW Fietsberaad.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven