Nieuws

Eerste e-bike op waterstof beschikbaar

Het Franse Pragma Industries heeft een elektrische fiets op de markt gebracht die werkt met een brandstofcel in plaats van de gebruikelijke lithium-accu.

Het Franse bedrijf is daarmee het eerste bedrijf dat een fiets op waterstof te koop aanbiedt. De fiets heeft een actieradius van 135 tot 150 kilometer, afhankelijk van het soort gebruik en de weersomstandigheden. De fiets betrekt de stroom niet uit een normale accu, maar uit een waterstofbrandstofcel. 'Opladen' is een kwestie van waterstof tanken en kan in ongeveer twee minuten. De fiets gebruikt de waterstof uit de brandstofcel om energie op te wekken voor de elektrische aandrijving.

Waterstof tanken

In tegenstelling tot een gewone elektrische fiets, kan de waterstoffiets niet thuis opgeladen worden. Waterstof kun niet bij elk tankstation getankt worden - in Nederland kan dat momenteel in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem. Wel zijn er diverse nieuwe waterstoftankstations gepland: in Den Haag moet dit jaar nog een tankstation geopend worden en er zijn tankstations met een waterstofvulpunt gepland in Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Utrecht en in de stad Groningen. 

Deel dit artikel