Nieuws

Shared space concept in gemeente Borger zorgt voor parkeeroverlast

Het plein in de gemeente Borger is ontwikkeld op basis van de ‘shared space-gedachte’. Hoewel het concept in Borger op veel vlakken lijkt te werken, zorgt het ook voor parkeeroverlast, omdat veel automobilisten- mede door gebrek aan verkeersborden - denken dat er op het plein geparkeerd mag worden, meldt de website PrachtigBorger.nl

Shared space

Door het ontbreken van voorschriften en ‘dwingende’ verkeersregulering in de vorm van verkeersborden, verkeerslichten en stoepranden worden automobilisten, fietsers en voetgangers alerter in het verkeer,  het doel van het shared space- concept. 

 

Sympathieke verkeersborden

Op het plein van Borger lijkt het concept effect te hebben: automobilisten nemen uit zichzelf gas terug door het idee dat ze een wandelgebied of dorpsplein op rijden. Via sociale interactie bepalen de verkeersdeelnemers op het plein zelf wie er voorrang heeft. Toch werkt het concept nog niet optimaal omdat er op het plein wordt geparkeerd en dat is niet de bedoeling. De gemeente heeft eerder keien geplaatst zodat er niet meer geparkeerd kan worden. Toch staan er rond kerk op het plein nog vaak auto’s geparkeerd. Dit stagneert de doorstroming en blokkeert de doorloop voor voetgangers.

 

Volgens PrachtigBorger.nl gaat de gemeente nu ‘sympathieke verkeersborden’ plaatsen waarop wordt aangegeven dat het plein wél toegankelijk is voor fietsers en voetgangers, maar niet voor autoparkeren. Automobilisten worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Op deze manier wilt de gemeente dat het shared space- concept toch tot zijn recht komt.

 

Bron: PrachtigBorger.nlDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven