Nieuws

Volledig elektrische vuilniswagen in Rotterdam

In Rotterdam reden al twee hybride vuilniswagens rond, nu aangevuld met een volledig elektrisch exemplaar.

Rotterdam heeft als doelstelling om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 1990. Daarom wil de gemeente dat in 2030 al het eigen vervoer schoon is. Op dit moment heeft de gemeente 162 elektrische en 244 hybride personenwagens, twee hybride vuilniswagens en nu een volledig elektrische vuilniswagen. 

 

De elektrische vuilniswagen is voorlopig een experiment. Het is nog niet mogelijk om alle vuilniswagens op stroom te laten rijden, dat zou forse aanpassingen in de infrastructuur vergen. De gemeente kijkt ook of andere alternatieven, zoals waterstof, een optie zijn. 

 

De nieuwe vuilniswagen kan volledig elektrische 170 kilometer afleggen. Opladen kan bij een laadpaal op de thuisbasis van de vuilniswagens, aan het Kleinpolderplein. De truck is samengesteld door EMOSS voor de ombouw van diesel naar elektrisch, DAF leverde het chassis en Geesink zorgde voor de elektrische huisvuilwagenopbouw. De laadvoorziening vraagt veel stroom. Hiervoor zijn speciale kabels in de grond gelegd en de elektrische aansluiting in het trafohuis kreeg een flinke aanpassing. Het aanleggen van de laadvoorziening heeft een half jaar in beslag genomen. 

 

Wethouder Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie): “Het verschonen van auto- en vrachtverkeer is een belangrijke stap om in onze klimaatambities. Met de elektrische vuilniswagen besparen we niet alleen veel CO2 maar zorgen we ook voor schonere en gezondere lucht”.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven