Nieuws

Pleidooi voor chip in autokenteken

Alle auto's moeten worden voorzien van een op afstand uitleesbare chip, niet alleen op de nummerborden maar ook in de voorruit. Belastingontduiking en diefstal moeten daarmee worden tegengegaan.

Pleidooi voor chip in autokenteken

Werkgroep


Het voorstel komt vanuit een breed samengestelde werkgroep waarin naast de politie en openbaar ministerie tevens de ANWB en de Bovag zitting hebben. Zij hebben op verzoek van minister Schultz van Haegen een advies opgesteld dat vandaag wordt gepresenteerd.

Niet nieuw


Plannen voor een chip op de kentekenplaat zijn niet nieuw. Wel nieuw is dat ook in de voorruit het kenteken moet worden verwerkt, waarbij tegens een uitleesbare chip moet worden geplaatst. Daardoor zou het verwisselen van kentekenplaten niet meer afdoende zijn voor dieven en andere onverlaten om opsporingsdiensten op het verkeerde been te zetten.

Onderzoek


De VVD pleit al sinds jaar en dag voor een chip op het kenteken om fraude met kentekenplaten tegen te gaan en naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer is de minister daarnaar een onderzoek begonnen. Het breed gedragen advies dat vandaag aan de minister wordt overhandigd, is daar uitvloeisel van. De invoering van de chips zou zeventien miljoen euro kosten. De nieuwe nummerplaten kosten de consument acht euro meer dan de huidige.

Camera's


De chip moet onder meer autodiefstal, tanken zonder te betalen, kentekendiefstal en belastingontduiking tegengaan. Eerder zouden de miljoenen camera's die langs de (snel)wegen staan al een wapen moeten vormen in criminaliteitsbestrijding, maar onlangs werd bekend dat er met de beelden van die camera's zelden of nooit wat gebeurt.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven