Nieuws

Minder parkeervergunningen in Amsterdam

Om meer ruimte voor fietsers, voetgangers, spelende kinderen en groen te creëren gaat de gemeente Amsterdam vanaf 1 juli minder parkeervergunningen verstrekken.

Om het aantal auto's op straat terug te dringen, worden er vanaf 1 juli 2019 minder parkeervergunningen uitgegeven in Amsterdam. Het gaat dan om nieuwe parkeervergunningen, reeds uitgegeven vergunningen blijven gewoon geldig. Ook vallen vergunningen voor hulpverleners, gehadicapten en mantelzorgers buiten de maatregel. 

Langere wachttijd

Van 1 juli 2019 tot en met 1 juli 2025 wordt ieder half jaar het maximaal beschikbare aantal parkeervergunningen verlaagd. De wachttijd wordt daardoor na 1 juli gemiddeld twee maanden langer. In 2026 kan de extra wachttijd oplopen tot ruim twee jaar.

Meer ruimte voor voetgangers

Het college van burgemeester en wethouders wil meer ruimte op straat voor voetgangers en fietsers. Hiervoor worden de parkeertarieven verhoogd en de parkeerplaatsen verplaatst naar ondergrondse parkeergarages. Een beperking van het aantal nieuwe parkeervergunning is het nieuwste middel voor de gemeente om het aantal auto's op straat te berken. Het doel is om tot 2025 7.000 tot 10.000 parkeerplekken op straat op te heffen zonder parkeeroverlast te veroorzaken. Door het aantal beschikbare parkeervergunningen ieder half jaar te verlagen, zijn er per jaar ongeveer 1.100 minder parkeerplekken nodig.

Meer informatie

Deel dit artikel