Nieuws

Eerste verkeersborden met CE-markering

Verkeersborden met CE-markering Met ingang van 2013 wordt het gebruik van CE-gemarkeerde verkeersborden in Nederland verplicht. De negen leden van de Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) lopen daarop vooruit en bieden hun klanten vanaf 1 april 2010 alle verkeersborden met CE-markering aan.

Eerste verkeersborden met CE-markeringProducteigenschappen


Met de invoering van de CE-markering worden producteigenschappen van verkeersborden in de hele Europese Gemeenschap volgens één en dezelfde Europese norm bepaald en beschreven. Het CE-label garandeert afnemers van betrouwbare informatie over productkenmerken als retroreflectie, kleur en sterkte. Zo ontstaat er een Europa-brede eenduidige 'technische taal' om te communiceren over de eigenschappen van verkeersborden. VNVF adviseert overheden en is intensief betrokken bij het opstellen van normen.

Europese norm


Op deze verkeersborden uit het Reglement Verkeersborden en Verkeerstekens 1990 is de productnorm NEN-EN 12899-1 van toepassing. Deze norm werd in november 2007 gepubliceerd als \"Vast opgestelde verticale verkeerstekens - Deel 1: Verkeersborden\".
Vanaf 1 januari 2013 moeten producenten op basis van deze norm hun verkeersborden markeren. Met de invoering van CE-markering per 1 april 2010 zorgen de VNVF-producenten er nu reeds voor dat de afnemer kan weten in welke mate een verkeersbord daadwerkelijk aan zijn eisen voldoet.

Aanpassingen


Voor VNVF-fabrikanten brengt de CE-markering diverse aanpassingen met zich mee in het productieproces, hoewel de bedrijven onder hun keurmerk Qualisign al protocollen hanteren die veel van de gewenste toekomstige normeigenschappen waarborgen. Wel moeten bepaalde verkeersborden sterker worden gemaakt dan voorheen - met extra versteviging en bevestigingen op de ondersteuningsconstructie - vanwege nieuwe berekeningen ten aanzien van stormbestendigheid. Ook worden de richtlijnen aangescherpt over welke borden op welke palen worden geplaatst.

Deel dit artikel