Nieuws

'Sluiproute' tussen IJburg en Diemen in 2020 weer open

De Overdiemerweg tussen de Amsterdamse wijk IJburg en Muiden, die parallel loopt aan de A1, gaat in 2020 weer open. De gemeente Amsterdam heeft hiervoor budget beschikbaar gesteld. In de zomer van 2014 sloot de gemeente Diemen de sluiproute af voor doorgaand verkeer, wat leidde tot protesten en verschillende rechtszaken.

De openstelling maakt Muiden en Weesvanuit Amsterdam beter bereikbaar voor fiets, auto en ov. De weg wordt heringericht en een doorgaande weg in plaats van een bestemmingsweg. De gemeente Diemen herziet hiervoor het bestemmingsplan. De opening van de doorgaande weg biedt veel kansen voor IJburg, stelt de Amsterdamse verkeerswethouder Pieter Litjens.


Zo kunnen scholieren veilig op de fiets richting IJburg. Ook wordt een extra busbaan toegevoegd, wat een impuls geeft aan beter ov. “Daarbij komt dat we ook de kruising Pampusweg en Maxisweg verkeersveiliger maken. Kortom, een mooi resultaat uit het coalitieakkoord voor IJburg”, aldus Litjens.

Vrije busbaan

Omdat het laatste stukje busbaan tussen Almere, Muiden, Weesp en IJburg een volledig vrije busbaan wordt, wordt de HOV-verbinding Weesp-Amsterdam ook sterk verbeterd. De provincies Noord-Holland en Flevoland en de gemeente Almere willen graag een volledig vrije busbaan ontwikkelen.

 

Verder worden de laatste onderzoeken nog afgerond, zoals de mogelijkheid van een ongelijkvloerse fietsoversteek. In samenwerking met Nuon, winkelcentrum Maxis en de gemeentes Gooise Meren en Diemen stelt de gemeente Amsterdam nu een beheerplan op.

Eerder getouwtrek

In 2014 werd de Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg (OOIJ) geopend, die IJburg verbindt met de A1. De gemeente Diemen wilde de Overdiemerweg, ook wel bekend als de Nuonweg, toen afsluiten vanwege de vrees voor sluipverkeer. De weg was niet gebouwd voor grote hoeveelheden verkeer en is bovendien officieel eigendom van Nuon, was het argument van Diemen.

 

De gemeente Amsterdam wilde de weg openhouden, conform het coalitieakkoord 2014 – 2018. In rechtszaken werd Diemen echter telkens in het gelijk gesteld. Maar na drie jaar touwtrekken tussen beide gemeentes ging Diemen in september 2017 toch overstag. Wel met een voorwaarde: Amsterdam draait op voor de kosten en eventuele schadeclaims.

Deel dit artikel