Nieuws

Weefadvies voor automobilisten op A4

Gebruikers van Flitsmeister en Locatienet ontvingen de afgelopen maanden rijadviezen bij het weefvak aan de zuidkant van de Van Brienenoordbrug.

De gebruikers kregen advies over het moment om van rijstrook te wisselen. Het blijkt dat de meeste automobilisten direct van strook wisselden zodra de kans zich daartoe voordeed, wat een negatief effect op de doorstroming heeft. Daarom startte De Verkeersonderneming een experiment om automobilisten te voorzien van rijadvies en daarmee te onderzoeken of mensen te verleiden zijn tot ander rijgedrag. Nu dit het geval lijkt, starten Locatienet en Flitsmeister een nieuwe proef op de A4 tussen Prins Clausplein en Rijswijk zuid.

Resultaten onderzoek Van Brienenoordbrug

In totaal vulden meer dan duizend gebruikers van Flitsmeister en Locatienet een bredere enquête over het weefvak rond de Van Brienenoordbrug in. Hieruit kwamen een aantal opvallende resultaten. Zo wisselt ruim zestig procent van de deelnemers direct van rijstrook zodra er voldoende ruimte is en rijdt 12,5% juist helemaal tot het einde door. Redenen voor het direct wisselen van rijstrook zijn onder andere dat er al file staat en dat automobilisten bang zijn dat ze er niet meer tussenkomen cq tussen gelaten worden. Het merendeel van de deelnemers volgden de gegeven rijadviezen op. Twaalf procent deed dit niet omdat ze te weinig tijd hadden om het advies te volgen of het advies niet nuttig vonden. Driekwart van de deelnemers gaf na afloop aan ervoor open te staan om vaker rijadviezen te ontvangen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven