Nieuws

Parkeerverwijssysteem Breda in gebruik

Parkeerverwijssysteem Breda in gebruik Breda heeft een nieuw dynamisch parkeerrouteinformatiesysteem (PRIS) officieel in gebruik genomen. Dit systeem verwijst automobilisten vanaf de omliggende snelwegen en de stadsontsluitingswegen zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid in de stad, waar nog plaats is. 

Parkeerverwijssysteem Breda in gebruik


Minder luchtvervuiling


Wethouder Willems: “Vanaf de snelwegen rondom Breda zo efficiënt mogelijk naar een parkeerplek in de binnenstad, met minder luchtvervuiling. Daarmee wordt ook verkeerscongestie in de binnenstad op zaterdagen en koopzondagen tegengegaan. Dat is goed voor onze inwoners en bezoekers, de bedrijven in de stad, die zo meer omzet kunnen maken en minder kosten hebben door minder vertragingen, en voor ons milieu.”

Communicatie met milieusystemen


Via digitale tekstborden en grote blauwe verwijsborden boven de weg, die op afstand aangepast kunnen worden, kan de gemeente er nu voor zorgen dat het autoverkeer een andere route volgt als dat nodig is. In de toekomst kan het PRIS ook communiceren met milieusystemen waardoor het verkeer bijvoorbeeld omgeleid kan worden wanneer de luchtkwaliteit in een bepaalde zone in gevaar is.  

Betrokkenen


Breda heeft diverse maatschappelijke partijen zoals de VVV, het Retail Platform en de Brabantse Milieu Federatie betrokken bij de voorbereidingen van het nieuwe systeem. De ANWB heeft in opdracht van de gemeente voor plaatsing van de verwijsborden gezorgd. In totaal heeft de aanleg van het parkeerverwijssysteem ongeveer 1,2 miljoen euro gekost. Provincie Noord-Brabant en Gemeente Breda hebben samen de kosten voor hun rekening genomen.

Foto: Kees Bennema
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel