Nieuws

'Appverbod' per maandag 1 juli

Vanaf maandag 1 juli gaat het verbod voor het vasthouden van mobiele elektronisch apparaat in het verkeer voor alle bestuurders van een voertuig in. De boete bij overtreding is voor fietsers 95 euro.

Het verbod wordt in de praktijk het 'appverbod' genoemd, maar is in feite een verbod op het vasthouden van een mobiele telefoon of portofoon in het verkeer voor alle bestuurders van een voertuig, dus ook voor fietsers. 

 

Het verbod is niet alleen beperkt tot mobiele telefoons, ook andere mobiele elektronica, zoals tablets of camera's, mag je niet meer in de hand houden tijdens het fietsen. Een mobiel apparaat mag nog wel in een houder gebruikt worden, bijvoorbeeld voor navigatie. 

 

Om het nieuwe verbod aandacht te geven start minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een campagne met als slogan 'Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak'. Minister Van Nieuwenhuizen: ‘In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multitasken in het verkeer, maar dat kunnen we niet, rijd dus MONO. Mijn oproep aan alle fietsers is helder: hou je mobieltje en 95 euro in je zak’.


Tijdens het stilstaan mag overigens wél een mobiel apparaat gebruikt worden. Bij een verkeerslicht mag een stilstaande fietser dus wél een mobiele telefoon vasthouden. 

 

Voor fietsers die in overtreding zijn is de boete 95 euro, voor brom- en snorfietsers 160 euro en voor automobilisten en motorrijders 240 euro. Deze boete geldt vanaf 1 juli ook voor bestuurders van een tram.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven