Nieuws

Slimme straatlamp op provinciale wegen

In Limburg zijn op de provinciale wegen N281 en de N298 slimme en energiezuinige straatlampen ingebruik gesteld.

Slimme straatlamp op provinciale wegenReageren op verkeersintensiteit

Op een gedeelte van de provinciale weg Nyswiller-Hoensbroek (N281) reageren de nieuwe lampen op de intensiteit van het verkeer. Dat wil zeggen dat de lamp harder brandt bij druk verkeer en vanzelf dimpt als de verkeersintensiteit afneemt. Daarnaast branden deze lampen in de nachtelijke uren tussen 22.00 uur en 6.00 uur op halve kracht. Het systeem kan ook handmatig worden bediend.

Verhogen bij calamiteiten

Bij calamiteiten op de weg kan de lichtintensiteit handmatig flink worden verhoogd waardoor hulpverleners beter zicht hebben. Daardoor verbruiken de lampen tot circa zeventig procent minder energie. De nieuwe straatlampen worden ook automatisch in de gaten gehouden qua onderhoud, fouten of bij defecte lampen. De wegbeheerder krijgt via sms of email automatisch een melding als er iets niet in orde is.
 

Positief effect verkeersveiligheid

Langs de provinciale weg Valkenburg-Nuth-Heerlen (N298) zijn zogeheten led-lampen aangebracht. Die kenmerken zich door ‘gericht’ licht en de witte kleur. In de oude situatie werd het licht verstrooid. Nu schijnt het licht direct op de weg. Voordeel van de nieuwe lampen is dat kleuren van objecten en personen beter herkenbaar zijn. Dat heeft een positief effect op de verkeersveiligheid.

Besparing

De led-lampen zorgen voor een besparing tot circa 20 procent op de energiekosten ten opzicht van de oude verlichting. Ook is hier een dimsysteem toegepast waar een extra besparing tot ongeveer 35 procent mogelijk is. De lampen hebben een levensduur van circa 60.000 branduren en worden één keer in de vijftien jaar vervangen, voorheen was dat vier keer in de vijftien jaar. Minder vervangen betekent ook minder energie, minder verkeersmaatregelen en een betere doorstroming van het verkeer.
 

Op WebTV-item kunt u een filmpje zien over dit onderwerp: www.limburg.nl

Terug naar overzicht nieuws >>>

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven