Nieuws

Kathedraal met industriële tinten als bibliotheek

Vanaf het nieuwe station van Tilburg kijken passanten sinds kort direct de openbare bibliotheek in. De LocHal, zoals de bibliotheek heet, mag zich het kloppend hart van de spoorzone noemen.

De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een publieke stadshal met een indrukwekkende vitrine naar het spoor, stalen constructies en een openbare evenementenruimte voor de stad. Door het behoud van de elegante industriële hal, de toevoeging van robuuste nieuwe architectuur, en de grote textiele doeken, vormt het geheel een sterk decor voor het nieuwe concept van Bibliotheek Midden Brabant. Het moet fungeren als een plek waar niet alleen kennis wordt geconsumeerd, maar ook geproduceerd.

Ruimtelijke opzet

Het opvallendste kenmerk van de nieuwe LocHal is de ruimtelijkheid. De afmeting van 90 x 60 x 15 meter maakt de stadshal uitnodigend en imposant. De entreezone van het gebouw doet denken aan een overdekt stadsplein waar grote publieke leestafels staan en tentoonstellingen te zien zijn. Daarbij is er een koffiekiosk te vinden.

Trappen met meerdere functies

Aan het binnenplein bevinden zich brede trappen, die daarnaast soms als openbare tribune worden gebruikt voor evenementen met meer dan 1000 personen. De trappen brengen de bezoekers door het hele gebouw naar boven. Op de tweede verdieping vormen de vloeren en trappen een rondgang langs de historische glazen gevels. Verder kan je er verdwalen tussen boekenkasten om de rustige lees- en werkplekken te ontdekken. Nog een verdieping hoger ligt het stadsbalkon. De bezoeker van de bibliotheek kan hier uitkijken over de stad.



Laboratoria

Naast verschillende evenementen- en lezingenruimtes, zijn er ook laboratoria waar je wordt uitgedaagd nieuwe kennis op te doen en nieuwe technieken te leren kennen. De laboratoria zijn door het hele gebouw te vinden. Een voorbeeld is de volledig uit glas opgebouwde concertzaal uit de Amsterdamse Beurs van Berlage. Verder zijn er een FoodLab, WoordLab, DigiLab en ErfgoedLab. De aanwezigheid van de bibliotheek, kunstinstituten en journalistieke faculteiten in het nabijgelegen gebouw, zorgen voor een diverse groep om dit concept te laten slagen.

Passende atmosfeer

De atmosfeer in het gebouw past bij die van een productief kennisgebouw. Zowel de constructie als de bewaarde, onaangetaste artefacten zijn opgebouwd uit basale materialen. Denk hierbij aan zwart staal, beton, glas en hout, toegepast in grote vlakken. De textiele schermen voegen schaal- en kleuraccenten toe. De constructie vormt de architectuur, de details passen zich aan de schaal van het gebouw aan.





Vloeren, trappen en kolommen laten van dichtbij hun texturen zien. Vooral als het daglicht, met de verfijnde schaduwpatronen door de kozijnen en met de belijning van de halftransparante textielen deze tot leven doen komen. 's Avonds keert het gebouw zich binnenstebuiten en wordt het interieur zelf de lichtbron: een uitnodigend baken in de stad. Binnen krijgt het gebouw 's avonds het karakter van een stadstheater door het warmte licht dat op alle vlakken valt.

Gescheiden ruimtes

Om temidden van al deze openheid passende beschutting te vinden voor evenementen of voor de momenten dat er meer behoefte is aan privacy, is door Inside Outside een zestal grote textiele doeken ontwikkeld die door het dak reiken om de schaal van het gebouw te accentueren, om zo de ruimtes te definiëren en de akoestiek te verbeteren.



Door een geprogrammeerd, gemotoriseerd systeem kunnen de doeken verschillende posities aannemen; bijvoorbeeld om het vergaderplein ruimtelijk af te scheiden van de hoger liggende bibliotheekverdieping. De vele verschillende ontwerpaspecten zijn sterk verweven. Veel partijen werkten aan het ontwerp en brachten specifieke expertises samen in een kloppend ontwerp. 

 

 

 



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel