Nieuws

230 miljoen voor Amsterdam Centraal

De NS en ProRail trekken 230 miljoen euro extra uit voor de renovatie en vernieuwing van Stationseiland Amsterdam Centraal. Samen met de gemeente Amsterdam ondertekenden partijen ook een samenwerkingsovereenkomst om de ambities voor het Stationseiland te verwezenlijken.

230 miljoen voor Amsterdam Centraal


Grootste openbaarvervoerknooppunt


Het Stationseiland Amsterdam Centraal is het grootste openbaarvervoerknooppunt van Nederland. Treinen, bussen, trams en metro's komen hier samen. In de toekomst moet ook de Noord-Zuidlijn onder het gebouw doorrijden. Naar schatting passeren binnenkort om en nabij de 300.000 reizigers per dag het gebied.
 

Locatie


De aloude discussie over de vraag of CS wel op de goede plek staat, hoeft volgens de Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer en vervoer) niet meer te worden gevoerd. \"Het 130 jaar oude station is als een oude dame die zich keer op keer vernieuwt. Het gebouw is in staat geweest zich op deze plek zó te vernieuwen dat alle vervoerssoorten hier terechtkunnen.\"

Hoogwaardige entree

\"achterkant_website.jpg\"
De nieuwe stationsomgeving moet zich ontpoppen tot een kwalitatief hoogwaardige entree tot Amsterdam, aldus de betrokken partijen. De oorspronkelijke architectuur van Pierre Cuypers, die deels is weggebouwd, komt verder zo veel mogelijk in zijn oude glorie terug en het station moet zo ruim mogelijk worden.

Fietsenstallingen


Fietsers hoeven straks niet langer hun rijwiel tussen de bomvolle rekken te manoeuvreren. Op drie locaties komen stallingen die plek moeten bieden aan minimaal tienduizend fietsen.

Deel dit artikel