Nieuws

Rijkswaterstaat en waterschap oefenen afsluiting A2

Rijkswaterstaat en het waterschap Rivierenland oefenen in de nacht van 30 op 31 augustus het sluiten van de Diefdijk. Hiervoor wordt de A2 tussen Deil en Everdingen afgesloten.

De afsluiting van het stuk snelweg zal zeven uur duren. Automobilisten moeten rekening houden met ongeveer een half uur vertraging vanwege de afsluiting. De oefenening begint vrijdag 30 augustus om 23:00 uur. 

Coupure

Coupures zijn openingen in de dijk voor het verkeer of voor het uitzicht, die bij hoogwater dichtgezet kunnen worden.Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in orde zijn.

Dreigende watersnood

De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft als functie om de Randstad te beschermen in geval van dijkbreuk langs de Gelderse rivieren. Tegenwoordig doorklieft de A2 deze waterlinie. Bij dreigende watersnood kan de dijk ter hoogte van de snelweg gesloten worden door middel van betonnen balken van dertig meter lang en een meter hoog. De balken hiervoor liggen opgeslagen op het viaduct bij Everdingen. Het wegdek is uitgerust met sleuven, net als de dijk zelf. Rijkswaterstaat meldt dat drie balken op elkaar net zo hoog zijn als de dijk zelf, en dat de gebruikte constructie waterdicht is. 

Publiek

Geïnteresseerd publiek kan de oefening bekijken vanaf de hiervoor ingerichte plek op de Diefdijk Zuid. 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven