Nieuws

Minister opent nieuwe Talking Traffic-dienst voor 1,2 miljoen weggebruikers

Bij aanvang van de vakbeurs Intertraffic 2018 is op 20 maart de eerste dienst van Talking Traffic live gegaan voor weggebruikers. De realtime verkeersinformatie is als eerste beschikbaar voor de ruim 1,2 miljoen weggebruikers van de app Flitsmeister. Zij ontvangen nu persoonlijke waarschuwingen voor naderend filegevaar, stilstaand verkeer en plotseling veranderende lokale weersomstandigheden. Het is de eerste live-dienst die tot stand komt door het samenwerkingsverband Talking Traffic.

Minister Van Nieuwenhuizen van IenW: “Actuele en op maat gemaakte reisinformatie is niet alleen handig voor de bestuurder, maar zorgt ook voor een betere doorstroming van het verkeer en meer veiligheid op de weg.”

Van navigatie naar tactische rij-ondersteuning

Binnenkort komt nog meer informatie beschikbaar, belooft de minister, zoals actuele beschikbaarheid van spits- en plusstroken. De kracht van de nieuwe diensten ligt vooral in de snelheid waarmee de weggebruikers geïnformeerd worden. Daardoor verandert ‘navigatie’ naar een meer ‘tactische rijondersteuning’. Hierdoor kunnen weggebruikers beter anticiperen op gevaarlijke situaties, krijgen ze snelheidsadviezen om het groen licht te halen en actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen. De realtime informatie zorgt daarmee voor een betere doorstroming en meer verkeersveiligheid.

 

Uitbreiding slimme infrastructuur

Ook de introductie van intelligente verkeersregelinstallaties (iVRi’s) loopt goed. iVRI’s sturen verkeerslichten aan die communiceren met elkaar en met voertuigen, wat ook weer bijdraagt aan die betere doorstroming. De eerste iVRI’s zijn nu in werking, waaronder de iVRI’s op de N205. Binnen 5 jaar moeten 2000 tot 3000 VRI’s zijn omgebouwd, zodat ze direct met zogeheten connected voertuigen kunnen communiceren.


Niet afgestelde verkeerslichten leveren nu nog een jaarlijkse schadepost op van zo’n 90 miljoen euro aan reistijdverlies, onnodige uitstoot en onveilige situaties. Doordat het samenwerkingsverband Talking Traffic zich vooral richt op connectiviteit en data-uitwisseling, is het een belangrijke opstap naar zelfrijdende auto’s en nieuwe infrastructuur voor connected en geautomatiseerd vervoer.

Deel dit artikel