Nieuws

Vijftig nieuwe waterstofbussen voor het openbaar vervoer

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen), gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) en gedeputeerde Fleur Gräper (provincie Groningen) hebben afgesproken gemaakt over 50 nieuwe waterstofbussen voor het openbaar vervoer.

De bussen moeten allemaal uiterlijk 2021 dienstdoen in Groningen, Drenthe en Zuid-Holland. De eerste 20 bussen zijn al besteld. Het betreft een forse uitbreiding van het huidige aantal waterstofbussen, momenteel telt Nederland slechts 8 bussen op waterstof die regulier worden ingezet in het ov. Minister Stientje Van Veldhoven: “Heel goed nieuws dat er straks 50 bijkomen. Waterstof heeft echt de toekomst als het gaat om zware vervoersmiddelen als bussen en vrachtwagens. Ze hebben een grote actieradius, zonder het klimaat en de luchtkwaliteit te belasten. Nu zijn er nog weinig tankstations voor waterstof, maar dat is natuurlijk een kip-ei verhaal. Deze 50 bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft”.
 

Waterstof is uitermate geschikt voor zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen, en heeft als voordeel de relatief grotere actieradius vergeleken met batterij-elektrische voertuigen. Een waterstofbus gebruikt waterstof om elektriciteit op te wekken voor een elektromotor en stoot ter plaatse dus geen schadelijke stoffen uit. 

 
Vijftig bussen in drie provincies

De samenwerkingsovereenkomst werd symbolisch getekend op een waterstofbus, die geparkeerd stond op het busplatform bij Den Haag Centraal. Twintig van de vijftig waterstofbussen gaan daar ook daadwerkelijk in de buurt rijden, die worden ingezet in de provincie Zuid-Holland. “Wij hebben de ambitie Zuid-Holland goed bereikbaar te houden. Ook willen we op een innovatieve manier aan de slag gaan voor een beter klimaat. De komst van de waterstofbussen biedt mooie kansen om het Openbaar Vervoer in Zuid-Holland verder te verduurzamen”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen.
 
Twintig bussen gaan rijden in Groningen en Drenthe, tien bussen in de regio Emmen. Gedeputeerde Fleur Gräper: “Met het ondertekenen van deze afspraak geven we concreet invulling aan onze gezamenlijke ambitie om voorop te lopen bij de transitie van fossiele energie naar schone en hernieuwbare energie, in dit geval in de vorm van waterstof. De bussen en de waterstofvulpunten zijn voor ons een fundamentele bouwsteen in de waterstofeconomie van de toekomst. Ook 'Europa' geeft ons hierbij een belangrijke steun in de rug door ons aan te wijzen als eerste Hydrogen Valley van Europa en daar zijn we trots op.”

Deel dit artikel