Nieuws

RET schaft 143 energiezuinige bussen aan

Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET en VDL Bus & Coach BV hebben een contract getekend voor de levering van 103 volhybride bussen en veertig dieselbussen.

De volhybride bussen combineren elektrisch rijden met een dieselmotor. Daarnaast heeft de RET de laatste veertig dieselbussen aangeschaft. De RET bestelde eerder dit jaar al 55 zero emissie bussen. Het grootste deel van de nieuwe bussen moeten eind 2019 gaan rijden.

Zuiniger

Maurice Unck, Algemeen Directeur van de RET: “Met deze overeenkomst zetten we weer een stap in de verduurzaming van onze busvloot. De nieuwe dieselbussen rijden naar verwachting tien tot twintig procent zuiniger dan de huidige diesels, de hybride bussen tot veertig procent. Met deze stap leveren we opnieuw een bijdrage aan de gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen van het Rijk, de regio en de RET.”

Motorgenerator

De hybride bussen maken geen gebruik van de laadinfrastructuur voor de volledig elektrische bussen. Bij de hybride technologie is laden bij een oplaadpunt niet nodig: een motorgenerator wekt de noodzakelijke elektrische energie op.

Zero emissie

De provincies, het Rijk en de vervoersregio’s legden vast dat er vanaf 2025 geen dieselbussen meer worden aangeschaft. Alle dieselbussen moeten in 2030 uit het straatbeeld verdwenen zijn. Honderd procent zero emissie bussen zijn het duurzaamst. De transitie naar een volledige elektrische vloot doet de RET in fases, omdat de technologie op dit vlak zich razendsnel ontwikkelt.

Deel dit artikel