Nieuws

App leidt schoolkinderen in Mechelen langs veiligere routes

Tijdens een pilot in Mechelen kunnen schoolkinderen in Mechelen onveilige situaties op hun fietsroute melden.

De app heeft al enkele tientallen meldingen van onveilige situaties op schoolroutes opgeleverd. 

 

De pilot is een proef van BAM Belgium en consultantbureau AE in Mechelen en Brugge. Doel van de pilot is om kinderen veiliger met de fiets naar school te laten gaan. De kinderen konden de app gebruiken, maar kregen ook een slimme lamp waarnee ze onveilige situaties op de route konden doorgeven. 

Online platform

De lampen zijn gekoppeld aan een online platform dat de kinderen beloont met punten wanneer ze veilig fietsen. Door hun route te beoordelen konden de kinderen extra punten verdienen. De verzamelde data gaat ook naar de gemeenten, zodat die op basis van de gegevens actie kunnen ondernemen. Aan de test deden 65 kinderen uit tien klassen mee. Deze kinderen fietsten gezamenlijk 2.761 kilometer. De kinderen wezen 49 onveilige plekken aan, en 50 veilige plekken. 

Motiveren om meer te fietsen

"Het spelplatform heeft een belangrijke rol gespeeld om de kinderen te motiveren. 95 procent van de 6- tot 12-jarigen heeft aangegeven dat het spel en de wedstrijd hen gemotiveerd heeft om meer te fietsen", zegt Hans Robben, Innovation Manager bij AE nv. "Tachtig procent van de 6- tot 12-jarigen heeft dankzij AllRide minstens een keer meer de fiets genomen dan gewoonlijk en 1 op 4 heeft gebruik gemaakt van de geadviseerde veiligere route. In totaal werden 117 persoonlijke beloningen uitgedeeld."

 

Bron: CROW Fietsberaad.

Deel dit artikel