Nieuws

MaaS-pilot in Utrecht

In Utrecht start Innovactory een MaaS-pilot met de app TRIPPS. De pilot start in 2020 in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern en moet alternatieven voor de auto stimuleren en reizen gemakkelijker maken.

Innovactory ontwikkelt voor de MaaS-pilot een app, genaamd TRIPSS. De pilot in Utrecht is een van de zeven nationale MaaS-pilots die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met regionale overheden organiseert. De pilot in Utrecht werd aanbesteed door het samenwerkingsverband Goedopweg.
 
“De provincie Utrecht inventariseert de knelpunten op doorgaande wegen en door kernen en pakt deze aan om de veiligheid, leefbaarheid en doorstroming te verbeteren. Innovatie speelt daarbij een belangrijke rol. Om de aansluiting van verschillende vervoersvormen te verbeteren en reizigers te stimuleren vaker de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken zetten we in op technologische ontwikkelingen en gedragsbeïnvloeding en verhogen we onze inzet in het programma Smart Mobility. Dit nieuwe systeem past hier naadloos in.", aldus Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit bij de provincie Utrecht. 

App

Met de TRIPPS-app krijgen reizigers voervoersinformatie over alle modaliteiten waar de reiziger uit kan kiezen. Via de app kan de hele reis geboekt, gepland en betaald worden. De app geeft een actueel en persoonlijk reisadvies.  

“We zijn verheugd met de lancering van TRIPPS in Utrecht. Met TRIPPS bieden we reizigers in de regio één app voor al hun reizen, gepland of spontaan. Het moet je persoonlijke reisassistent zijn, met gemak, eenvoud en betrouwbaarheid voorop, zodat je als reiziger naadloos van de ene naar de andere plek kan reizen. TRIPPS geeft je dan persoonlijk advies, biedt je toegang tot al het vervoer en betalen gaat helemaal automatisch”, zegt Lucien Groenhuijzen, CEO van Innovactory.

Lancering

De app moet begin 2020 gelanceerd worden voor bewoners van de utrechtse wijken Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern, waarna de beschikbaarheid voor de rest van Utrecht snel volgt. Omdat met TRIPPS door heel Nederland gereisd kan worden is de app ook beschikbaar voor mensen van buiten Utrecht. De pilot zal naar verwachting lopen tot en met eind 2021. 

Geselecteerde wijken

De wijken zijn geselecteerd voor de proef omdat het groeigebieden zijn en het autobezit hier relatief hoog is. Naar verwachting komen er tot 2030 nog eens 105.000 inwoners bij in deze wijken. “Utrecht moet voor bewoners en bezoekers een aantrekkelijke en bereikbare stad zijn”, zegt Lot van Hooijdonk, wethouder mobiliteit. “We werken aan toekomst waarin niet bezit, maar gebruik centraal staat. Op een reis begin je misschien op je eigen fiets, maar stap je daarna over op de trein en pak je vervolgens een deelfiets. Met de app kun je snel zien op welke manier je het snelst op je bestemming bent. Ik ben heel benieuwd hoe de app gebruikt gaat worden.”

Goedopweg

De regio Utrecht is via Goedopweg aangesloten bij de landelijke ontwikkelingen op gebied van MaaS. In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat samen aan een aantrekkelijke en goed bereikbare regio Utrecht. 

Deel dit artikel