Nieuws

'Smart' wegbeheer in Brabant

De provincie Noord-Brabant, het programma Smartwayz.nl en Beijer Automotive gaan data uit sensoren van personenwagens gebruiken om slimmer wegbeheer te realiseren.

Moderne personenwagens verzamelen veel data door middel van de sensoren waar ze mee uitgerust zijn. Deze data kan ook buiten de auto ingezet worden, in dit geval voro het slimmer uitvoeren en plannen van wegbeheer. Door de data uit de wagens te verzamelen ontstaat een actueel beeld van de wegkwaliteit. Door deze data effeciënt te gebruiken kan er beter gestuurd worden op wegbeheer.

Waardevolle bijvangst

Ronald de Beijer, directeur van Beijer Automotive B.V.: “Op dit moment zijn er in Nederland al honderdduizenden auto’s uitgevoerd met onze technologie. Met toestemming van de bestuurder van de auto kunnen we de informatie van de sensoren aansluiten op het Vetuda®-systeem. Door al deze gegevens uit de sensoren te koppelen en te analyseren kunnen we de informatie gebruiken als waardevolle “bijvangst” voor wegbeheerders. In deze samenwerking gaan we onderzoeken hoe de informatie precies vormgegeven moet worden zodat het gebruikt kan worden voor beter onderhoud van het wegennet.”

Primeur voor Noord-Brabant

De nieuwe manier om data uit personenwagens te gebruiken is een primeur voor de provincie Noord-Brabant. De oplossingen die bedacht worden in de proef worden getest in de experimentele testomgeving van SmartwayZ.NL in de regio Helmond-Eindhoven-Tilburg. Gedeputeerde Christophe van de Maat: “Deze informatie uit de data kan het voor ons als wegbeheerder mogelijk maken om op een efficiëntere manier onze wegen te onderhouden. In deze fase onderzoeken we wat de kwaliteit is van de voertuigdata, of we daardoor als wegbeheerder accurater kunnen handelen en of de data ook écht zorgt voor kostenbesparing. Dat past in onze ambitie om data en innovaties te gebruiken om de mobiliteit slimmer, veiliger en schoner te maken.”


SmartwayZ.NL

De proef om data te koppelen en in te zetten voor smart wegenonderhoud is onderdeel van het programma SmartwayZ.NL. SmartwayZ.NL is een mobiliteitsprogramma waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Brabant en Limburg, diverse gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan hetmobiliteitsnetwerk van Nederland. SmartwayZ.NL richt zich op de corridor Breda-Venlo (A58, A2, A67), de A2 Weert-Eindhoven, de N279 Veghel-Asten en Zuidoost-Brabant. Het programma heeft een looptijd tot 2026. Leer hier meer. 


Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven