Nieuws

Honderd IT-ers aan de slag met autonoom vervoer tijdens Hackatrain

Honderd IT-ers gaan tijdens een treinreis naar Berlijn aan de slag met autonoom vervoer tijdens de Hackatrain 2019. Op 1 juli zal de Hackatrain voor de vierde keer vertrekken, van Amsterdam CS naar Berlijn Hauptbahnhof.

Hackatrain reist dit jaar voor het eerst met een 100% duurzame eigen trein. Onderweg en na aankomst werken de deelenemrs aan vraagstukken van BMW, Parkmobile, Vodafone en TNO. De vraagstukken staan in het teken van autonoom vervoer. Hoe gaan we om met de maatschappelijke en technische vragen die om de hoek komen kijken bij autonoom vervoer?
 

Vraagstukken

Bij vertrek ontvangen de deelnemers de twee vraagstukken, beide gaan in op kansen en uitdagingen van zelfrijdend vervoer. BMW en Parkmobile dagen deelnemers uit met de vraag hoe je zelfrijdende auto’s in een stedelijke omgeving organiseert. Denk hierbij aan het ophalen en afzetten van passagiers en het parkeren van de voertuigen.
In het vraagstuk van Vodafone Business en TNO staat autonoom vervoer op het spoor centraal. 
 

Hackatrain: van Amsterdam CS naar hartje Berlijn

Hackatrain is een tweedaagse en volledig duurzame hackathon die op 1 juli begint met een treinreis van Amsterdam naar Berlijn en daar verder gaat bij Beach Bar Mitte. Op 2 juli volgt de spannende ontknoping. Een vakjury beoordeelt dan welke oplossing het hoogste scoort op innovatie, technische haalbaarheid en creativiteit. 

 

Met eigen trein naar Berlijn en volledig duurzaam

De grote verrassing van dit jaar is dat Hackatrain met een eigen trein naar Berlijn reist. Dit heeft als voordeel dat deelnemers direct in hun vraagstuk kunnen duiken, zonder afleiding van andere reizigers. Daarnaast besteedt de organisatie van Hackatrain dit jaar nog meer aandacht aan duurzaamheid. “Per trein reizen is natuurlijk al heel duurzaam, maar met een vleesloos menu en compensatie van onze CO2-uistoot gaan we nog een stap verder”, aldus Amal Whyte van Hackatrain. “Bij een innovatief evenement als Hackatrain staat de toekomst voorop en daar is duurzaamheid onlosmakelijk mee verbonden.” De CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via Fair Climate Fund.

 

Wie doen er mee?

Tijdens Hackatrain gaan teams van hackers, universiteiten en bedrijven zoals BMW, Parkmobile, Vodafone Business, ING, TNO, Accenture, Arriva, @north platform autonoom vervoer Noord-Nederland en vele andere partners aan de slag met een van de twee vraagstukken. Deze mix aan deelnemers zorgt ervoor dat Hackatrain de juiste kennis en kwaliteiten in huis haalt om aan oplossingen voor de vraagstukken te werken.

 

Lees hier meer over de vorige editie. 

Deel dit artikel