Nieuws

Primeur: Eindhoven maakt (bus)baan voor zelfrijdende deelauto

Als eerste stad ter wereld laat Eindhoven zelfrijdende deelauto’s op busbanen rondrijden, vertelde de CEO van de Eindhovense startup Amber Mobility onlangs op de Hannover Messe. Volgens Steven Nelemand wordt de eigen modulaire, autonome en aanpasbare elektrische auto van zijn bedrijf per 2018 ingezet voor zakelijk gebruik.

“In eerste instantie ontwikkelen we een mobiliteitsplatform om werknemers van bedrijven te vervoeren”, licht woordvoerder Kate Brunton van Amber toe. “Via een app kunnen deelnemende bedrijven meedoen. Met de beschikbare data bepalen wij de route die de auto rijdt. Dat scheelt tijd én geld.”

Mindset

Dat de zelfrijdende deelauto nog niet meteen de openbare weg op mag, heeft volgens de woordvoerder van Amber Mobility te maken met de mindset van mensen. “Psychologisch gezien is nog niet iedereen klaar voor de zelfrijdende deelauto. We moeten mensen dus eerst overtuigen van het nut, de noodzaak en de veiligheid van deze dienst”.

 

In een later stadium wil Amber Mobilty naar de rest van Nederland en Europa. Maar volgens Brunton gaat dit in stapjes. Ook de Nederlandse en Europese wetgeving spelen daarin een grote rol.

                Lees meer opEU-akkoord over testen met zelfrijdend vervoer

Samenwerkingsverband

De ontwikkeling van het mobiliteitsplatform is een samenwerkingsverband van gemeenten Eindhoven, Helmond, de technologiebedrijven TomTom, KPN, TNO, NVIDIA en Microsoft. Het initiatief wordt ondersteund door de Brainport Regio, het innovatieve hightech centrum waarvan Eindhoven de hoofdstad is.

Deel dit artikel