Nieuws

Amsterdamse proef met reizen zonder eigen auto

"Kunt u uw auto twee maanden missen? Ervaar hoe het is om te reizen zonder uw eigen auto. Lever uw auto twee maanden in voor ander vervoer", zo staat te lezen op de website van de gemeente Amsterdam. De gemeente geeft een vervolg aan de proef waarbij inwoners twee maanden hun eigen auto inleveren.

Het doel van de proef is inzicht krijgen in het gedrag van mensen nadat zij de auto hebben ingeleverd. Reizigers moeten zich door de proef verplaatsen met de fiets, via deelmobiliteit of het OV-netwerk. De gemeente en vervoersaanbieders krijgen zo inzicht welke alternatieven verbeterd moeten worden. Er zijn twee reisproeven; één voor bewoners en één voor publieke professionals.

Auto en parkeervergunning inleveren

In de eerste ronde leverden Amsterdammers hun auto en parkeervergunning twee maanden in. In ruil kregen ze een reistegoed bij alle aangesloten vervoerders. De auto werd door de deelnemende inwoners niet gemist. Integendeel. Dit zei één van de proefpersonen. “In Amsterdam hebben we alle mogelijkheden. Er is een enorme variëteit aan deelsystemen. De dekking is geweldig. In vrijwel elke buurt kun je op loopafstand een auto, een busje, een scooter pakken, op de tram, de bus of de metro stappen. En er zijn apps waardoor je nooit lang hoeft te zoeken. Het autoloze leven ligt in een stad als Amsterdam voor het oprapen."

Forenzen

Ook forenzen wordt verzocht om zich aan te melden voor de proef. De gemeente Amsterdam wil graag in kaart brengen tegen welke problemen zij aanlopen tijdens de reis naar het werk. Daarnaast wil de gemeente nieuwe mobiliteitsoplossingen testen met professionals uit de maatschappelijke sector. 

In de twee ronde is er plaats voor 70 bewoners die de auto in willen leveren en 100 professionals. Opgeven kan via deze link.

Deel dit artikel