Nieuws

Den Haag is gestart met verkeerscirculatieplan

Het verkeerscirculatieplan Den Haag, waarbij op verschillende plekken in de Haagse binnenstad straten voor auto’s worden afgesloten met flexibele afsluitingen of ‘pollers’, is in werking gezet. Het verkeerscirculatieplan geeft fietsers en voetgangers meer ruimte en veiligheid in de binnenstad.

Den Haag is gestart met verkeerscirculatieplan

Ook zorgen de maatregelen voor een verbetering van de luchtkwaliteit in het centrum.

Aanpassingen


Vrijdag om half twaalf zijn de blokkerende ‘pollers’ omhoog gegaan. Voor automobilisten zal het verkeerscirculatieplan de eerste periode wennen zijn, aldus de gemeente. Alle parkeergarages in de binnenstad blijven bereikbaar en zijn via het parkeerverwijssysteem gemakkelijk te vinden. De bewegwijzering op straat is aangepast aan de nieuwe situatie. Leveranciers van navigatiekaarten, zoals TomTom en Garmen, hebben de nieuwe routes naar en in het centrum al doorgevoerd. Om iedereen nog sneller wegwijs te maken, zet de gemeente de komende weken verkeersregelaars in die ook tijdens koopavonden aanwezig zullen zijn.

Openbaar Vervoer


De gemeente Den Haag benadrukt dat de binnenstad uitstekend bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Alle tram- en buslijnen blijven rijden in het autoluwe gebied en de komende jaren wordt nog eens voor 480 miljoen euro geïnvesteerd in het openbaar vervoer in de stad en de regio. “Alle tramlijnen worden op het niveau van de RandstadRail gebracht”, aldus verantwoordelijk wethouder Smit. “Meer capaciteit, meer comfort, snellere verbindingen. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om met het openbaar vervoer te reizen, ook naar de Haagse binnenstad.”

Ontheffingen


In de ochtend is het gebied toegankelijk om winkels en bedrijven te bevoorraden (’venstertijden’). Dit is van maandag tot en met vrijdag van 5.00 uur tot 11.30 uur en in het weekend van 6.00 uur tot 11.30 uur. Bewoners en ondernemers binnen het autoluwe gebied kunnen een ontheffing aanvragen die ´s avonds toegang verschaft tot het gebied. Huisartsen, geldauto’s en personen en instanties die een parkeerplaats hebben op eigen terrein, komen in aanmerking voor een permanente ontheffing. De nood- en hulpdiensten hebben altijd toegang.

Deel dit artikel