Nieuws

Landelijk Fietsplatform roept Friesland en Zeeland uit tot vijf-sterren fietsprovincie

Het Landelijk Fietsplatform heeft in haar nieuwste kwaliteitsmonitor zowel Friesland als Zeeland de hoogste beoordeling van vijf sterren gegeven.

In de vorige kwaliteitsmonitor van het fietsplatform scoorden nog vijf provincies de maximale score, namelijk Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Dit jaar viel die eer slechts te beurt aan Zeeland en Friesland. Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland doen het ook goed, met 4 ½ ster. Groningen ontvangt 4 sterren en Flevoland 3 ½ ster. Noord-Holland en Zuid-Holland scoren beneden gemiddeld, met en 3 sterren. De beide provincies scoren lager op het gebied van drukte op fietspaden. Ook kan kan winst worden behaald door een betere afstemming en samenwerking op het gebied van beheer, onderhoud en promotie.

Investeren

Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: “Investeren in goede recreatieve voorzieningen betaalt zich niet alleen uit in een goede beoordeling, maar draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Ook stimuleert het de vrijetijdseconomie. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 2,4 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land, waarvan de helft onderweg in de regio wordt gespendeerd.”

Andere sterrensysteem

Nieuw in de kwaliteitsmonitor is het gebruik van halve sterren, om zo meer nuance in de boordeling aan te geven. Ook ligt de nadruk dit jaar meer op aspecten die veranderbaar zijn, en minder op subjectieve criteria van de provincies, zoals het landschap. Nijland: “De verschillen in de topklassen zijn soms klein, om dit onderscheid beter inzichtelijk te maken werken we dit jaar met halve sterren. Zo blijft de prikkel voor de provincie aanwezig. Dat de verschillen klein zijn zien we vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt.De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

 

Bekijk hier alle resultaten uit de kwaliteitsmonitor.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven