Nieuws

Intelligente verkeerslichten voor Deventer

Op de Siemelinksweg en het Hanzetrace in Deventer staan nu intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI's) die zich aanpassen aan het verkeersaanbod.

De verkeerslichten maken gebruik van Coöperative Awareness Messages (CAM). Hierbij geven navigatie-apps die automobilisten gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Flitsmeister-app, berichten af waar de verkeersregelinstallaties gebruik van kunnen maken, naast eventueel aanwezige detectielusen in het wegdek. 

Automobilisten en fietsers

De techniek is nu alleen nog beschikbaar voor automobilisten, maar later dit jaar zullen de verkeerslichten in Deventer ook reageren op fietsers. Ook die geven dan automatisch hun positie door aan de verkeerslichten. Op termijn zal deze nieuwe techniek de traditionele techniek zoals detectielussen vervangen.

Doorstroming en voorrang

De intelligente verkeerslichten gebruiken de data om de doorstroming te bevorderen, maar ook om voorrangsvoertuigen zoals ambulances en brandweerwagens voorrang te geven om zo te zorgen voor een kortere aanrijtijd.

Talking Traffic

De verkeerslichten zijn onderdeel van het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur en Waterschap. Talking Traffic is een project om weggebruikers beter te informeren en de bestaande infrastructuur beter te benutten.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven