Nieuws

Eerste Nederlandse vloot waterstoftaxi's

In de gemeente Den Haag gaat de eerste vloot taxi's op waterstof de weg op.

De vloot bestaat uit 35 Toyota's Mirai die volledig op waterstof rijden. De wagens worden ingezet voor WMO-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De taxi's zijn door Toyota overhandigd aan Noot Personenvervoer, dat de invulling van het vervoer voor zijn rekening zal nemen. De wagens op waterstof stoten tijdens het rijden alleen maar water uit. 

Mijlpaal

Jan-Christiaan Koenders, Managing Director van Toyota importeur Louwman & Parqui: “Toyota voert een krachtige langetermijnvisie uit naar nul emissies. Zo introduceerden we als eerste de zelfopladende hybride-auto én de eerste elektrische brandstofcel sedan ter wereld. We zijn trots dat Den Haag de allereerste Nederlandse gemeente is met een taxivloot op waterstof met de inzet van 35 Toyota’s Mirai. We prijzen Noot Personenvervoer voor hun drive om het WMO-vervoer met onze waterstoftechnologie te realiseren. Dit is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.”

24/7 beschikbaar

Martijn Kersing, directeur Noot Personenvervoer: “Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxivloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al 100 Toyota’s Mirai rijden. Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.”

Belangrijk signaal

Ad van Wijk, Professor Future Energy Systems aan de TU Delft: “Ik ben ervan overtuigd dat we straks in ons dagelijks leven niet meer ontkomen aan het gebruik van waterstof in uiteenlopende sectoren zoals mobiliteit, industrie, elektriciteit en verwarming. Door het opschalen van waterstoftoepassingen kunnen we de maatschappij sneller decarboniseren. De stap die de gemeente Den Haag nu met deze taxivloot zet, is een belangrijk signaal richting dit nieuwe tijdperk.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven