Nieuws

Internationaal testcentrum voor zelfrijdende auto's komt naar Flevoland

Gisteren presenteerde het Catalaanse Applus IDIADA samen met de gebiedsontwikkelaar OMALA aan minister Schultz de plannen om een internationaal testcentrum te openen in Lelystad. Minister Schultz: ”Nederland gaat wat mij betreft voorop lopen in Europa als het om zelfrijdende auto's en coöperatief rijden gaat. De ontwikkeling van nieuwe technologie biedt grote kansen om onze mobiliteit te verbeteren, zowel op het gebied van veiligheid als brandstofverbruik. Vanwege ons fijnmazige wegennet en de aanwezigheid van veel technologische kennis is Nederland de ideale proeftuin. We hebben met onze automotive sector en kennisinstellingen veel kennis in huis en kunnen die kennis internationaal verzilveren. Het is dus niet alleen goed voor de mobiliteit maar we hebben ook een mooi nieuw exportproduct.”

Testen tussen het verkeer

Aandeelhouders zijn de gemeenten Lelystad en Almere en de provincie Flevoland. Bijzonder aan dit centrum is dat dit keer niet achter gesloten deuren wordt getest maar tussen het verkeer van het bedrijventerrein Airport Garden City en haar directe omgeving. Zo kan op een gecontroleerde manier getest worden met stedelijke situaties en tweerichtingsverkeer.

 

Enorme impact 

Ferrer, directeur innovatie Applus IDIADA: “Automatisch rijden is een grote uitdaging voor de automotive industrie en heeft een enorme impact op onze mobiliteit en samenleving wereldwijd. Deze nieuwe ontwikkeling biedt een ideale combinatie van infrastructuur en projectinitiatieven waar cooperatief onderzoek en ontwikkeling in automatisch rijden extreem efficient kan zijn."

 

Nieuwe en interessante werkgelegenheid

Jaap Lodders, gedeputeerde provincie Flevoland: “De plannen bieden een unieke kans op nieuwe en interessante werkgelegenheid. Onze provincie kent een rijke traditie als proeflocatie. Van zee, tot land en stad. Economisch gezien behoort Flevoland tot een van de meest innovatieve regio’s van Europa. Flevoland schuwt het experiment niet. Hierdoor ontstaan eigen specifieke bedrijfstakken, opleidingen en banen."

Deel dit artikel