Nieuws

Hyperloop-testcentrum komt naar Groningen

Het Europese Hyperloop Center (EHC) komt naar de provincie Groningen. Het centrum bestaat onder meer uit een hogesnelheidstestbaan van 3 kilometer, die tussen Meerstad en Lageland moet komen. Behalve de provincie Groningen had ook de provincie Zeeland een voortel ingediend.

De keuze viel op Groningen vanwege planologische en bouwtechnische criteria, regionale partnerships en een financieringspakket. Het EHC is een initatief van Hardt Hyperloop. De bouw van het EHC moet in 2020 starten en in 2022 klaar zijn. Tests in het EHC moeten uitwijzen of de hyperloop als alternatief voor korteafstandsvluchten ingezet kan worden. 

Ambities in innovatie en duurzaamheid

Mirjam Wulfse, gedeputeerde voor de provincie Groningen, zegt over het EHC: “De komst van het EHC sluit naadloos aan bij onze ambities in innovatie en duurzaamheid. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken in Groningen nauw samen aan de ontwikkeling van slimme en groene mobiliteit. De hyperloop testbaan is daar een prachtige aanvulling op. Het EHC zal Groningen internationaal op de kaart zetten als proeftuin voor slim en groen vervoer. Daarbij zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in onze regio.”

Bewoners

De bewoners van de regio zijn niet allemaal even enthousiast. Kunstenaar Klaas Lageweg: “Dit is één van de redenen dat we hier kwamen wonen. Voor én achter vrij zicht.Daar moet-ie volgens de plannen komen. Dat wordt één groot blok richting de horizon”, zo zegt hij tegen RTV Noord. Lageweg wist niets van de hyperloopplannen toen hij zijn huis kocht. “Pas vorige week kwam er iemand van de gemeente met een lullig briefje.” De buurman van Lageweg, Erik Schoppen, voegt eraan toe: “Natuurlijk weet je dat er ontwikkelingen kunnen zijn en dat de stad uitbreidt. Maar het verandert hier binnen een jaar tijd, terwijl wij daar niet van op de hoogte waren gesteld. Wij zijn hier niet in gekend. De overheid heeft verzaakt in de informatieplicht.”

Deel dit artikel