Nieuws

Nederlandse fietscultuur voorgedragen als immaterieel erfgoed

De Nederlandse fietscultuur is voorgedragen voor de lijst immaterieel erfgoed. De aanleiding hiervoor was de officiële opening van de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal.

In Utrecht is de grootste fietsenstalling ter wereld geopend. Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied Utrecht: “Fietsen zit in de genen van de Utrechter. Zo had Utrecht al in 1885 het eerste fietspad van Nederland. Utrecht wil een mooie, gezonde, leefbare stad zijn én blijven. Daarom zetten we in op de fiets als gezond en duurzaam vervoersmiddel in een groeiende stad. De grootste fietsenstalling ter wereld past daar uitstekend bij. Ik ben er trots op dat wij deze in het Utrechtse stationsgebied hebben.” 

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “De fiets kent in Nederland geen nadelen, mits je 'm maar goed kunt stallen. Deze 5.000 extra plekken helpen daarbij. Zo helpen we nog meer mensen om met het openbaar vervoer te reizen."


Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.


Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat fietsen onderdeel uitmaakt van de Nederlandse Identiteit. Alle Nederlanders samen fietsen zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Daarmee is fietsen goed voor ruim een kwart van onze verplaatsingen. 

 

Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied Utrecht: “Fietsen zit in de genen van de Utrechter. Zo had Utrecht al in 1885 het eerste fietspad van Nederland. Utrecht wil een mooie, gezonde, leefbare stad zijn én blijven. Daarom zetten we in op de fiets als gezond en duurzaam vervoersmiddel in een groeiende stad. De grootste fietsenstalling ter wereld past daar uitstekend bij. Ik ben er trots op dat wij deze in het Utrechtse stationsgebied hebben.”


De lijst immaterieel erfgoed is een initiatief van UNESCO. Op de lijst staan onder al het Fierljeppen, de postduivensport en de Pride Amsterdam.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven