Nieuws

Stadsbussen Groningen Drenthe worden elektrisch

Stadsbussen in de steden Groningen, Assen en Emmen gaan vanaf 2019 grotendeels elektrisch rijden. Dat staat in het programma van eisen van de nieuwe concessie Groningen Drenthe, die per december 2019 in zal gaan en twee jaar duurt.

In totaal gaan één stadslijn in Assen, vier in Emmen en zeven in Groningen elektrisch rijden per 2019. Twee buslijnen van stadsvervoerder Qbuzz, op het traject Groningen-Emmen, worden eind dit jaar al geëlektrificeerd, omdat hier nieuwe dubbeldekkers worden ingezet.


De overige bussen van Qbuzz, die nog op diesel rijden, mogen tot 2023 en 2027 worden ingezet. Na de aanbesteding in 2019 moet de nieuwe vervoerder deze bussen overnemen, evenals de elektrische bussen van Ebusco en VDL, die Qbuzz dit jaar aanschaft.

Ademend karakter

De nieuwe concessie Groningen Drenthe krijgt een ‘ademend karakter’. Enkele belangrijke thema’s bij de aanbesteding zijn reizigersgroei, verduurzaming, integratie openbaar vervoer en doelgroepenvervoer, ketenmobiliteit en gebruik van hubs: knooppunten waar verschillende vervoervormen samenkomen. Partijen kunnen tot en met 16 juli inspraak geven op het programma van eisen. De aanbesteding komt in december van dit jaar op de markt.

 

(Bron: OV-Magazine)

Deel dit artikel