Nieuws

Grootschalig onderzoek biedt inzicht in rijgedrag

Welke factoren beïnvloeden het rijgedrag? En wat is de invloed daarvan op de rijprestaties? Het grootschalige internationale onderzoek ‘What Drives You’ moet dit inzichtelijk maken. In april en mei deden meer dan 320 verkeersdeelnemers in Nederland mee aan het onderzoek en zijn ruim 2500 ritten gemonitord, waarvan de resultaten op 22 mei gepresenteerd zijn.

Het onderzoek wordt ook in negen andere landen verricht door onderzoekers van Goldsmiths University London, in opdracht van Shell. Improff Research deed aanvullend onderzoek om de bevindingen in een nationale context te kunnen plaatsen en te onderzoeken hoe de resultaten zich verhouden tot de wijdere Nederlandse bevolking. Wiebe Bevelander van Shell Nederland: “Het onderzoek geeft ons interessante inzichten in de Nederlandse automobilist en zijn of haar rijgedrag en behoeftes op de weg.”

Data verzamelen

“Het unieke aan dit rijgedragexperiment, is dat we automobilisten hebben kunnen observeren tijdens hun dagelijkse ritten”, aldus Chris Brauer, innovatiedirecteur van de Goldsmiths University Londen. De data zijn, door middel van een fitnessarmband, een chatbotapp en driver-performance-technologieën in de Shell Motorist App, verzameld om het verband tussen emoties en prestaties op de weg te analyseren.

Uitkomsten

“Op basis van de verzamelde data kunnen we concluderen dat Nederlandse automobilisten met veerkrachtige persoonlijkheden de meest soepele rijstijl hebben en ambitieuze mensen de meest efficiënte chauffeurs zijn”, aldus Brauer.

 

Peter Mulder, directeur Improof Research, voegt hieraan toe: “Het onderzoek maakt ook duidelijk dat automobilisten zelf invloed hebben op hun gemoedsrust achter het stuur met factoren als voldoende drinken, voeding, luisteren naar ontspannende programma’s en een goede nachtrust.”

Wat zegt persoonlijkheid over rijstijl?

Het onderzoek laat ook zien dat er een samenhang is tussen rijstijl en de persoonlijkheid van de bestuurder. Vanuit het onderzoek zijn vier verschillende persoonlijkheden geïdentificeerd en is gekeken naar de verschillende rijstijlen van deze persoonlijkheden en de externe factoren die hierop van invloed zijn.

Verkeersirritaties

Vooruitlopend op de presentatie van de onderzoeksresultaten, interviewde het NPO Radio 1 programma ‘Nachtkijkers’ verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen over verkeersirritaties. Luister het radio-item hier terug.

 

De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn samengevat in de Factsheet.

Deel dit artikel