< Ga terug naar zoekresultaten Nieuws

Architectuur Spookfiles A58 breder toepasbaar

Wegbeheerders kunnen dankzij architectuurafspraken verkeersmanagementberichten laten versturen door verschillende serviceproviders die correct bij de weggebruikers terechtkomen. Wel zijn er nog aanvullende verkeerskundige afspraken nodig. Dit en meer bleek op 15 december tijdens een demonstratietest bij het project Spookfiles A58.

Tijdens deze demotest zijn met succes Road Works Warning berichten verzonden die voldoen aan het profiel zoals dat door het Nederlandse projectteam Coöperatieve ITS Corridor van Rijkswaterstaat is opgesteld. 

 

Nederland wil voorop lopen in Smart Mobility. Hierbij is prioriteit geven aan innovaties en internationale samenwerking belangrijk, waarbij learning by doing in een living lab het motto is. Het beproeven van geavanceerde technieken in combinatie met nieuwe vormen van verkeersmanagement en samenwerking vindt onder andere plaats in de projecten Spookfiles A58 en ITS Corridor.


De demonstratietest

Tijdens een demonstratietest op 15 december 2015, waarbij beide projecten nauw samenwerkten, bleek dat de architectuur en infrastructuur die ontwikkeld zijn bij het project Spookfiles A58 geschikt zijn voor meerdere use cases. Tijdens de test zijn met succes Road Works Warning-berichten verzonden die voldoen aan het profiel zoals dat door het Nederlandse projectteam Coöperatieve ITS Corridor van Rijkswaterstaat is opgesteld. Daarmee is gevalideerd dat de Spookfiles-architectuur en bijbehorende koppelvlakken het mogelijk maken om in korte tijd nieuwe toepassingen uit te rollen.


Tevens is gevalideerd dat de wegbeheerder verkeersmanagementberichten kan laten versturen door verschillende serviceproviders en dat weggebruikers deze berichten correct ontvangen, onafhankelijk van welke serviceproviders dit mogelijk hebben gemaakt.


Dienstenonafhankelijke architectuur

Een belangrijk doel van het project Spookfiles A58 is de introductie van coöperatieve systemen in Nederland en Europa te beproeven in de praktijk. De Spookfiles-infrastructuur is hierom gebaseerd op een dienstenonafhankelijke architectuur, strak gespecificeerde koppelvlakken en – waar reeds beschikbaar – op Europese standaarden (ETSI, CEN). Dit maakt dat de architectuur breed gebruikt kan worden en dat andere partijen hun ITS-diensten aan kunnen sluiten.

 

De Road Works Warning dienst van ITS Corridor is – na de Spookfiledienst – de tweede use case die werkt op de Spookfiles-architectuur en -infrastructuur. Bij de demonstratietest reden vier private partijen over de A58 van Eindhoven naar Tilburg. Zij ontvingen correct alle Road Works Warning-berichten die gemaakt en verzonden werden door drie verschillende bedrijven. De projectpartners van het project Spookfiles A58 – Siemens, Technolution, Vialis en V-tron – hebben in ongeveer twee weken gezorgd dat deze test met succes kon worden uitgevoerd.

 

Verkeerskundige verschillen

Tijdens de demonstratie werd duidelijk dat de architectuur en infrastructuur geschikt zijn om snel en eenvoudig nieuwe use cases op aan te sluiten. De verkeerskundige interpretatie van elke use case laat nog wel ruimte voor verbetering. Zo bleek bij het testen van de Road Works Warning-berichten dat de weergave van wegwerkzaamheden per partij verschilt, waardoor berichten anders getoond worden. Ook was er discussie over het punt waarop een vluchtstrook rijstrook wordt bij werkzaamheden. Over dit soort zaken zouden internationale afspraken gemaakt moeten worden, die in standaarden worden vastgelegd.


Het sterk ontwikkelde en dichte verkeersnetwerk in Nederland, het niveau van verkeersmanagement, het gebruik van de smartphone, de 4G penetratiegraad en de vele programma's en initiatieven die de overheden de laatste jaren hebben geïnitieerd, maken Nederland bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen, testen en implementeren van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS) die gebruik maken van bestaande en nieuwe internationale standaarden.


De regio Brabant is zo’n omgeving waar nieuwe technieken in de praktijk ontwikkeld, getest en geïmplementeerd worden. Zo is de provincie Noord-Brabant opdrachtgever van het project Spookfiles A58. Op deze weg tussen Tilburg en Eindhoven zijn voor dit project inmiddels 34 wegkantbakens geplaatst die zijn uitgerust met WiFi-p. Binnenkort kunnen de eerste reguliere verkeersdeelnemers gebruik maken van de coöperatieve spookfiledienst om deze zo te testen.


Stap dichterbij een internationaal coöperatief tracé

Met de demonstratie is ook aangetoond dat andere diensten in de toekomst aan te sluiten zijn en dat dit veilig in een normale verkeerssituatie getest kan worden op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven. Hiermee is Nederland weer een stap dichterbij de ambitie om een internationaal coöperatief tracé te realiseren van Rotterdam via Frankfurt naar Wenen.

Deel dit artikel