Nieuws

Brabantse fietscampagne Sjees Gangmakers gelanceerd

Op maandag 20 mei is de campagne Sjees Gangmakers gelanceerd in de Efteling. De campagne roept Brabantse werkgevers op werknemers te verleiden op de fiets te stappen.

Om de campagne af te trappen testte staatssecretaris van Veldhoven op een elektrische fiets de nieuwe snelfietsroute langs de Efteling. De campagne is een initiatief van Ons Brabant Fietst. In de regio is afgesproken dat alle gemeenten die aan een snelfietsroute werken, zelf ook als werkgever hun medewerkers stimuleren de fiets te pakken. Tijdens de inspiratiemiddag deelden Enexis Groep, Fujifilm, TU/e, Gazelle en de Efteling hun ervaringen met het opzetten van mobiliteitsbeleid, communicatie met medewerkers, fiscale voordelen, het uitproberen van e-fietsen en leasefietsen.
 

Efteling eerste Gangmaker

De Efteling is benoemd tot eerste Brabantse Gangmaker en ontving maandag de Sjees Gangmakers Tas. In de tas zitten promotiemiddelen waarmee werkgevers gemakkelijker de fiets kunnen promoten. De Efteling doet al veel om fietsgebruik te stimuleren. Zo kunnen medewerkers er hun fiets stallen in een overdekte fietsenstalling en hun e-bikes opladen bij laadpalen en zijn er douches en kleedkamers om fris aan het werk te gaan. Medewerkers profiteren van regelingen zoals korting op de aanschaf van een fiets en gelijke kilometerheffing voor auto en fiets. De ambitie die de Efteling  uitspreekt is dat in 2020 twee keer zoveel Eftelingmedewerkers op de fiets naar het werk gaan.
 
Andere werkgevers tekenden maandag, net als de Efteling, een manifest waarmee ze beloofden het voortouw te nemen om aan de gang te gaan met fietsstimulering. Werkgevers die actief aan de gang gaan met het stimuleren van fietsen onder hun werkgevers, mogen zich Gangmaker noemen.
 
Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat):  "We kunnen nog veel meer fietsen naar het werk, zeker met de komst van elektrische fietsen en snelfietsroutes. Om dit onder de aandacht te brengen heb ik de samenwerking gezocht met fietsambassadeurs, organisaties die fietsen stimuleren bij hun medewerkers en dit ook actief uitdragen binnen hun regio of sector. Het was heel waardvol om vandaag bij fietsambassadeur de Efteling te zijn en te horen hoe zij medewerkers stimuleren op de fiets te stappen. Ik heb ook gemerkt dat veel andere Brabantse bedrijven de fiets voor woon-werkverkeer willen promoten. Er ligt in Brabant een groot potentieel.”


 
Sjees Gangmakers

Met de Sjees Gangmakers-campagne biedt Ons Brabant Fietst werkgevers de mogelijkheid fietsen eenvoudig te promoten onder de medewerkers. De campagne voorziet in aansprekende uitingen en bevat kant-en-klare (digitale) banners en posters waar werkgevers hun eigen draai aan kunnen geven. De Gangmakers tas met toolkit kunnen Brabantse bedrijven gratis aanvragen op de website sjeesgangmakers.nl.
 
Gedeputeerde Van der Maat (Mobiliteit en Samenwerking): “In Brabant werken we aan betere voorzieningen en een goede infrastructuur om fietsen een aantrekkelijk alternatief te maken voor woon-werkverkeer. Dit is een belangrijke basisvoorwaarde om mensen op de fiets te krijgen, maar we zetten ook in op gedragsverandering. Hiervoor is de samenwerking met werkgevers belangrijk, omdat er ook voor hen veel te winnen valt. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid van werknemers, bereikbaarheid en duurzaamheid. Werkgevers kunnen deze campagne benutten om hun medewerkers ook echt te stimuleren de fiets te pakken.”

 Op 20 juni in Expo Houten is het Nationaal Fietscongres. U kunt daar bij zijn. Meer weten? Klik hier

Deel dit artikel