Nieuws

Verkeersborden spoorwegovergangen

Speciale verkeersborden spoorwegovergangen De ProRail-actie met de speciale verkeersborden voor spoorwegovergangen met de tekst ‘Wil je blijven leven, wacht dan even’ is door gemeenten met belangstelling ontvangen. In korte tijd vroegen zeker vijftig gemeenten de borden aan. De borden zijn onderdeel van een bredere aanpak van spoorwegveiligheid.

Verkeersborden spoorwegovergangen

Bijdrage scholieren overwegveiligheid


ProRail is blij dat gemeenten de spoorbeheerder op deze manier steunen in verder verbeteren van overwegveiligheid. Met de waarschuwingsborden wordt verkeersdeelnemers extra op het hart gedrukt dat het levensgevaarlijk is een overweg over te steken wanneer het licht op rood staat, de bellen rinkelen of als de spoorbomen gesloten zijn. Scholieren bedachten in een ontwerpwedstrijd vorig jaar de slogan ‘Wil je blijven leven, wacht dan even’. Gemeenten in Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland bestelden de borden al.

Eerste twee borden gratis


ProRail heeft de gemeenten begin dit jaar de verkeersborden aangeboden. De eerste twee zijn gratis. Gemeenten kiezen zelf bij welke overwegen ze komen te staan. Veel plaatsen hebben extra borden bijbesteld. Het Groningse Oldambt bestelde er zestien borden bij. Wethouder Ricky van den Aker: “Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Het meedoen van schooljeugd aan deze actie trok ons dan ook bijzonder aan. En, een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom doen wij mee.”


Brede aanpak spoorwegveiligheid


De speciale verkeersborden vormen een onderdeel van een bredere aanpak van spoorwegveiligheid. Zo is de afgelopen jaren op circa 600 overwegen geïnvesteerd, veelal samen met lokale overheden. Toch vinden er nog steeds ongevallen op overwegen plaats. Risicovol gedrag is daarvan de belangrijkste oorzaak. ProRail zet daarom ook gastlessen en surveillances in.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel