Nieuws

Jumbo rijdt met eerste volledig elektrische truck

VDL Groep en DAF Trucks hebben bij supermarktketen Jumbo de eerste volledig elektrische truck mogen afleveren.

 De elektrische vrachtwagen zal dagelijks vanaf het distributiecentrum in Veghel vertrekken en 80 Jumbo-vestigingen in de provincie Noord-Brabant bevoorraden. Dit wordt gedaan bij wijze van test. Tijdens deze veldproeven worden data verzameld die moeten bijdragen aan de verbetering van het concept, schrijft VDL. Aan de hand van de verbeteringen beslist Jumbo hoeveel elektrische vrachtwagens ingezet zullen worden bij het bevoorraden van de supermarkten.

Minimale uitstoot en overlast

De truck heeft een actieradius van honderd kilometer. Hierdoor is er sprake van minimale uitstoot en is ook de geluidsoverlast bij het bevoorraden van de supermarkten gering. Het opladen van de truck gebeurt op het distributiecentrum in Veghel. Verschillende panden van Jumbo hebben zonnepanelen op het dak. De energie die daaruit gewonnen wordt, wordt gebruikt als brandstof voor de elektrische vrachtwagen. Met deze manier van stroominwinning en gebruik lopen de initiatiefnemers voorop op het gebied van duurzamer transport. 


De elektrische vrachtwagen zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht van tot 40 ton. De motor van het voertuig heeft een vermogen van 210 kW. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden, voldoende voor de dagelijkse distributie van buiten de stad de stad in. Het tussentijds snelladen van de batterij gebeurt binnen 30 minuten. Een volledige oplaadbeurt duurt slechts 1,5 uur.

Deel dit artikel