Nieuws

Provincie Noord-Holland gaat slingerend maaien voor vlinders

De provincie Noord-Holland gaat langs de N245 in Schagen slingerend maaien. Deze maaitechniek, sinusmaaien, zorgt voor meer variatie in de hoogte van de begroeiing, wat weer zorgt voor variatie in windluwte, bloeitijdstip en temperatuur. De variatie in de omgeving is vooral goed voor vlinders.

Proef

De nieuwe maaimethode werd vorig jaar voor het eerst uitgeprobeerd tijdens een proef in Zuid-Kennemerland en IJmond. Deze proef is nu uitgebreid naar de berm van de N245 tussen Schagen en Dirkshorn.

Slingerend en golvend maaien

Bij het sinusmaaien wordt er niet in rechte strakke banen gemaaid, maar in slingers en golven. Hierdoor ontstaan natte, koele en windluwe plekken en juist plekken met een hogere temperatuur, waar vlinders dankbaar gebruik van maken. Elke soort kan dan zelf de meest geschikte plek zoeken. Ook lijdt het sinusmaaien tot langere bloeiperiodes, meer voedselaanbod en een grotere kans op voortplanting.

Maairondes

De bermen langs de provinciale wegen zijn de verantwoordelijkheid van de provincie. In het voorjaar wordt in de buurt van kruispunten en binnen de eerste meter vanaf de weg gemaaid, zodat er voldoende zicht is voor het verkeer. De volgende maairondes zijn jaarlijks in juni en juli, en in september en oktober.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven