Nieuws

Joep Tiernego wint Tour de Force Innovatieprijs

Tijdens het Nationaal Fietscongres werd de winnaar van de Tour de Force innovatieprijs bekendgemaakt. Joep Tiernego van de HAN Sport en Bewegen ging met de eer aan de haal.

De feestelijke bekendmaking van de winnaar vond plaats tijdens het goed bezochte Nationaal Fietscongres in Expo Houten op 20 juni 2019. De genomineerden waren Joep Tiernego (HAN Sport en Bewegen), Sandra van Baars (Veilig Verkeer Nederland voor de app 'Uit de Hoek') en Jimmy Smulder van IP Parking voor de Bike Rental Service. De genomineerden pitchen alledrie hun idee tijdens het congres. Het publiek had de bepalende stam om de winnaar aan te wijzen.
 

Jury

De jury bestond dit jaar uit Henk Brink (gedeputeerde Drenthe, voorzitter Tourleiding), Jan-Bert Dijkstra (directeur Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lid Tourleiding), Jos Sluijsmans (Fietsdiensten, Internationaal CargoBike Festival) en Erik Tetteroo (APPM, programmamanager Tour de Force).
Met de uitreiking van de prijs beoogt Tour de Force de kennisdeling rond het fietsen te bevorderen. De innovatieprijs moet daar aan bijdragen door uitvoerbare innovatie op fietsgebied in de spotlights te zetten. De winnaar ontvangt € 10.000 om te besteden op een manier die de innovatie een stap verder brengt in de praktijk.
 

Eerdere winnaars

In 2017 had de gemeente Amsterdam de primeur met de inmiddels befaamde ‘frietzak en banaan’. Afgelopen jaar was de prijs voor de fietsvlonders van de gemeente Rotterdam, die inmiddels in meerdere steden navolging hebben gekregen.

De Winnaar

Joep Tiernego, HAN Sport en Bewegen, ging met de eer aan de haal. Zijn idee is gericht op het overhalen van kinderen om van de fiets te houden; "Laat veiligheid los om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen"
Hoewel de fietsveiligheid iets is waar wij als volwassenen ons druk om moeten maken, mag dit geen probleem zijn waar wij kinderen mee opzadelen. Kinderen moeten de fietslessen leuk vinden en succeservaring opdoen. Als volwassenen moeten wij de lessen zo ontwikkelen dat zij deze vaardigheden onbewust eigen maken. Als wij dit goed doen creëren we fietsfans die niet alleen beter fietsen, maar ook meer kinderen die (blijven) fietsen en hun ouders proberen over te halen met de fiets te gaan in plaats van de auto.
Zeker in een wijk als Malburgen (Arnhem) waar wij hiermee beginnen is het imago van de fiets een ding. 40% is van niet-westerse migratie achtergrond. De auto is een statussymbool en de fiets niet. Niet alle ouders kunnen fietsen en leren het hierdoor hun kinderen ook niet. Dit versterk het problematische haal- en brenggedrag. Om dit voor elkaar te krijgen laten we onze zorgen eerst los en creëren we een programma wat kinderen fietsfan maakt.

Deel dit artikel