Nieuws

Slimme camera beboet automobilisten bij negeren rood kruis

Op de A28 bij Amersfoort start een proef met een slimme camera om automobilisten te beboeten als zij een rood kruis negeren.

De camera fotografeert zowel het rode kruis als het kenteken van de overtreder, zodat er een bekeuring uitgeschreven kan worden. Het betreft een proef. Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie gaan na een paar maanden evalueren of de slimme camera's goed werken en op meer plekken ingezet kunnen worden. 

 

Een rood kruis boven de weg geeft aan dat de rijstrook afgelsoten is, bijvoorbeeld bij een ongeval of bij wegwerkzaamheden. Het negeren van dit kruis is gevaarlijk voor het overige verkeer en voor weginspecteurs en hulpverleners. “Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg,” zegt David van Baarle, directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. “Ze staan er voor de veiligheid van de automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.”

 

De slimme camera moet de pakkans vergroten en zo het aantal overtredingen terugdringen. De camera fotografeert het kenteken van de auto en het rode kruis. Daarnaast maakt de camera een filmpje van de overtreding. Dit geeft genoeg informatie om de situatie goed te kunnen beoordelen. Tijdens de proef leest een weginspecteur van Rijkswaterstaat met boa-status de beelden uit en wordt bij een geconstateerde overtreding een proces-verbaal uitgeschreven.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven